Tajni projekat u Zagrebu: Bandićev novi Menhetn; niču neboderi od 140 metara

Zagreb -- Zemljište je u vlasništvu austrijskog fonda, zastupa ih kompanija osnovana 2020. godine, a Gradska uprava je dokument poslala na javnu raspravu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Finn stock, Shutterstock
Foto: Finn stock, Shutterstock

Ako neko hoće da napravi neboder od 200 spratova , neka ga napravi. Zašto Zagreb ne bi imao jedan neboder od 200 spratova s kojeg bi se gledao Zagreb iz ptičje perspektive. Pa ako ja poživim, možda ću gore da imam jednu kancelariju", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u martu 2019. godine, prenosi Jutarnji.

Bila je sreda, akti gradonačelnika, dan uoči sednice Gradske skupštine. Tema dana bio je projekt "Grad u gradu – Manhattan na hipodromu", koji će vrlo skoro postati Bandićevo Potemkinovo selo.

Ali gotovo dve godine kasnije, odani saradnici zagrebačkoga gradonačelnika odlučili su da mu ispune želju kako bi jednog dana mogao da gleda Zagreb iz ptičje perspektive, s vrha najvećeg nebodera u Hrvatskoj, gotovo u centru grada.

Naime, Gradski ured za strateško planiranje i razvoj Grada Zagreba koji vodi Sanja Jerković uputio je u javnu raspravu dokument kojim omogućuju izgradnju nebodera visokog do 140 metara na 35 sprata uz Heinzelovu ulicu, stotinak metara do ukrštanja sa Ulicom grada Vukovara, uz sam Veterinarski fakultet, a kako saznaje Jutarnji, ceo dokument pušten je u proceduru kako bi se realizacija tog projekta poverila austrijskom fondu koji je vlasnik same parcele.

Prema tom Nacrtu predloga Odluke o realizaciji gradskog projekta za poslovnu zgradu u Ulici Vjekoslava Heinzela, taj prostor označen je kao zona pretežno poslovne namene u kojoj je moguće graditi i uređivati prostore za poslovnu namenu, dakle kancelarije, prodavnice, ugostiteljstvo i sadržaji koji ne ometaju stanovanje kao osnovnu namenu grada, prateće sadržaje, javnu i društvenu namenu,manje robne kuće, hotele, rad, sport i rekreaciju, javne garaže, parkove i dečja igrališta, te prostore za posebnu namenu.

Radi se o parceli od gotovo osam hiljada kvadrata i prema dokumentu koji je pušten u javnu raspravu ukupna visina građevine ne može da prelazi visinu veću od 140,5 metara.

Prema tom dokumentu najviše podzemnih etaža može biti pet, a najveći broj nadzemnih etaža ne sme prelaziti 35. Sama visina etaže prizemlja iznosi 4,5 metara, a visina ostalih etaža je četiri metra.

Ko je zapravo vlasnik parcele?

Radi se o kompaniji Elona projekt koja je prema Sudskom registru osnovana 25. avgusta 2020. godine, a tada su vlasništvo u toj kompaniji imali preduzetnici povezani s kompanijom VMD koja u neposrednoj blizini budućeg gradskog projekta gradi stambene zgrade.

Prema sudskom registru, Elona projekt kupila je samo zemljište, a sada je jedini vlasnik. Iza Elona projekta kao osnivač društva stoji austrijski fond Imbea Immoeast Beteiligungsverwa, a zastupaju ga direktori Darko Grizelj i Wolfgang Ötsch. Sam upis promena članova uprave na Trgovačkom sudu donesen je 25. januara.

Darka Grizelja, direktora u Elona projektu koji zastupa vlasnike, kompaniju iz Beča kaže za Jutarnji da su njegova zaduženja vezana za kasniju fazu, odnosno da je on angažovan za dobijanje svih potrebnih dozvola pre početka gradnje te ostalih aktivnosti za vreme gradnje.

Koliko je njemu poznato, reč je o projektu koji je prošao na tenderu 2010. godine, odnosno završetku postojećeg gradskog projekta. Očekuje se dakle, da će projekat u realizaciju ići upravo u toj formi, prema radu studija Pilotprojekt Mateja Bendera i Dragana Crnogorca.

Iz drugih izvora bliskih investitorima početak realizacije projekta, čija se vrednost procenjuje na 80 do 100 miliona evra, očekuje u aktuelnoj, 2021. godini, piše Jutarnji.

Sam Bender pobedio je na konkursu koji je raspisala i sprovela renomirana zagrebačka kompanija Stimar i to s projektom dva nebodera blizanca koji su međusobno povezani.

Foto: Maciej Bledowski/Shutterstock
Foto: Maciej Bledowski/Shutterstock

Prema tom javnom urbanističkom konkursu navodilo se kako je u kontekstu UPU-a Heinzelova-Vukovarska taj projekt naveden kao svojevrsna barijera između gradske saobraćajnice i 1200 predviđenih stanova.

U tom smislu, na toj lokaciji gde je nekad bilo zemljište Croatia busa već je sagrađena zgrada u Darvinovoj ulici, a kompanija VMD tek gradi stanove.

Prema detaljima samog konkursa, planirala se gradnja 979 parkirnih garažnih mesta, od čega je oko 156 bilo predviđeno za budući hotel, 262 za potrebe poslovnog dela, te 561 garažno mesto za trgovački deo i posetioce.

Sami "twinsi", kako su ih zamislili Bendera i Crnogorac, visoki do 140 metara, bili bi povezani prostorom u kojem bi bili smešteni trgovački centar i ugostiteljski objekti.

Oba tornja ne bi, prema zamisli arhitekata, imala istu funkciju. Onaj južni toranj, koji je bliže Vukovarskoj bio bi namijenjen kancelarijama, a njihova okvirna površina procenjena je na oko 30 hiljada m2.

Severni toranj bi bio hotel s pet zvezdica, s 286 soba površine oko 35 m2, a na krajnje tri etaže bili bi apartmani za Vip goste.

Na zadnjem spratu objekta smestio bi se kongresni centar. Prema pobedničkom radu, po 30 hiljada m2 odnosilo bi se na kancelarije i hotel.

Arhitekta nagrađen za projekta iz studija Pilot projekt, Mateja Bendera kratko je rekao za Jutarnji kako mu nisu poznate nove okolnosti oko projekta te da je svestan da se radi o novim investitorima i da ne zna hoće li se danas, 11 godina kasnije, projekt realizovati prema njegovom, pobedničkom radu.

Razgovor je brzo završio rekavši da nije zainteresovan da da dalje komentare na tu temu te da se nalazi usred sastanka.

Naime, ovo je tek samo jedan u nizu brojnih koraka do dobijanja svih mogućih papira koji bi omogućili realizaciju ovog "gradskog projekta" kako ga nazivaju u Bandićevom uredu.

Nakon javne rasprave, gradonačelnik Milan Bandić prvo će morati da donese zaključak kojom odobrava završetak javne rasprave te celi dokument o Nacrtu predloga Odluke o realizaciji gradskog projekta za poslovnu zgradu u Ulici Vjekoslava Heinzela uputiti u Gradsku skupštinu na glasanje gradskim odbornicima.

Bude li ažuran kao nikada do sada, taj dokument možda bi se mogao da se nađe na sednici u martu ili aprilu, piše Jutarnji. A te sednice mogle bi biti poslednje u ovom sazivu Gradske skupštine jer će skupština biti raspuštena zbog lokalnih izbora koji će se održati u maju ove godine.

Na tim lokalnim izborima već se istaklo mnogo kandidata i sigurno će gradnja nebodera od 140 metara u centru grada biti predmet predizborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu