Skoro gotovo: Na prvoj deonici auto-puta Bar-Boljare završeno 86 odsto radova

Na prvoj deonici auto-puta Bar-Boljare završeno je 86 odsto radova.

Region

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

10:24

Skoro gotovo: Na prvoj deonici auto-puta Bar-Boljare završeno 86 odsto radova
Foto: Ilustracija, Depositphotos, bogdan.hoda

Tuneli su u završnoj fazi, dok se radovi na spajanju tri mosta očekuju nakon što to dozvole vremenske prilike, saopštio je direktor PJ Auto-put Bar-Boljare Goran Vujović.

Vujović je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) saopštio da na današnji dan imaju spojene 34 rasponske konstrukcije mostova.

"Tuneli su u završnoj fazi, od grubih betonskih građevinskih radova preostala je leva cev tunela Mateševo, gde je ostalo nekih 100 metara betonske obloge. U toku su radovi na postavljanju ivičnjaka na drenažama. Ti radovi su preko 95 odsto završeni. Počela je priprema za izradu posteljice i tampon slojeva koja prethodi asfaltnoj podlozi. Ostala su nam mostovi Tara 2, Uvač 4 i Lutovo koji nisu spojeni. Lutovo se očekuje u narednih 15-ak dana. Sve spremno je za betoniranje, čekaju se vremenski uslovi. Tara 2 i Uvač 4 su zavisni od temperaturnih promena, očekujem radove u martu, pre toga teško", rekao je Vujović, prenosi Bankar.

Do danas, kako je rekao, na auto-putu imamo šest kilometara asfaltiranog prvog sloja BNS-a. Počelo se, kaže Vujović, sa elektro-mašinskim instalacijama.

"To su lepši radovi, radovi na opremanju i instalacijama. Na dosta tunela je već postavljena ventilacija, postavljeni su držači kablova, razvučeni su optički kablovi, to je tzv. šminkanje, i do sada je završeno 20 odsto radova", rekao je Vujović.

Govoreći o mostu Moračica, on kaže da je bilo zadovoljstvo raditi na takvom projektu koji je, kako je istakao, "ključni objekat na trasi od kog je sve zavisilo".

"Kada je most spojen, svima nam je laknulo, jer nam je otvoren bio front radova", rekao je Vujović, uz napomenu da je brzina na auto-putu ograničena na 100 km/h.

Vremenski uslovi im, kako kaže, prave velike probleme na drugoj polovini trase, gde su temperaturne razlike velike.

"Tamo je već -15 stepeni, što otežava radove spolja, posebno betonske radove", istakao je Vujović.

Vožnja auto-putem ima određene specifičnosti. Prvo i osnovno pravilo, učesnik u saobraćaju mora pažljivo da prati horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, bilo da se radi o uključenju ili isključenju s auto-puta, kao i preporučene i dozvoljene brzine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: