"CEFTA sporazum uopšte nije iskorišćen, političke odluke prave problem"

Region nije dobro iskoristio CEFTA sporazum koji je imao za cilj da Zapadni Balkan bude jedna ekonomija i da se pripremi tržište za EU.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

11:10

Foto: Tatiana53/Depositphotos

To je ocenio potpredesenik Privredne komore Federacije BIH Mirsad Jašarspahić, a razlog vidi i u nekim političkim odlukama poput uvođenja taksi.

CEFTA je, kaže, bila alat da se olakša protok roba, usluga i ljudi, međutim, uopšte taj sporazum nije iskorišćen.

“Uvek se na kraju umešaju političke kratkoročne odluke koje prave probleme. Ova zadnja sa taksama je samo 'šlag na torti', rekao je Jašarspahić za Tanjug.

Na pitanje postoje li procene koliko BIH gubi zbog uvođenja taksi od strane Prištine, Jašarspahić kaže da problem Kosova u privrednom smislu za BiH traje već dugo vremena zbog viznog režima koji onemogućava privrednike da reaguju brzo.

“Pre nekih desetak godina smo bili četvrti po izvozu robe na Kosovo. To je tržište od dva miliona ljudi koje je uglavnom potrošačko, a BIH je uglavnom proizvođačka država kao i Srbija. Umesto da izvoz dalje raste, nastali su problemi sa viznim režimom. BiH je postala ''rob'' politike i snosila je posledice politika između Srbije i Kosova”, smatra Jašarspahić.

Kako kaže, “nema biznisa” ako mora da se razmišlja, na primer, ko od eksperata iz firme ima vizu da bi mogao da ode na Kosovo.

“Biznis nekada treba da reaguje interventno, da se sretne sa partnerom. Mi svake godine održavamo B2B susrete sa privrednicima Kosova u Privrednoj komori Federacije, da dokažemo apsurdnost tog sistema”, rekao je on.

"Velikih investicijskih priča ne može biti ukoliko se ne uključi ceo region"

Potpredsednik Privredne komore Federacije ističe da Sarajevo biznis forum promoviše ideju jedan region - jedna ekonomija i dodaje da je to osnovna vodilja članova komore, te da se, kako kaže, Zapadni Balkan može posmatrati samo kao jedna ekonomska celina.

“Velikih investicijskih priča ne može biti ukoliko se ne uključi ceo region. Važno je da se uskladi zakonodavstvo i standardi, kao i da se međusobno priznaje dokumentacija kako bi ceo region mogao da napravi strategiju razvoja i privlačenja velikih investicija iz Evrope”, rekao je on.

Jašarspahić kaže da će se verovatno ubuduće desiti da se veliki industrijski centri, naročito kada je reč o automobilskoj industriji, premeste u region i poručuje da je zbog toga važno da se jača standard kvaliteta.

“Ne treba mi jedni drugima da budemo konkurencija. To je smešno u velikim svetskim biznis razmerama. Region jedino zajedno može da napravi ''bum”, istakao je Jašarspahić.

On je dodao da je kompeletan komorski sistem BIH jednoglasan da se otklone takozvane necarinske barijere.

Kaže i da nema logike da razmena BiH sa Srbijom ne bude veća.

“Ako biste dali kartu regiona čoveku koji funkcioniše po prinicipu menadžmenta izračunao bi tačno kolika bi trebalo da bude razmena. Naše zemlje se bore i traže tržište kompanijama s one strane planete, a istovremeno se zanemaruje tržište na koje se može doći za nekoliko sati”, zaključio je Jašarspahić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: