Nakon dve decenije Slovenci počeli isplatu štediša

Slovenija je isplatila prvih 142 štediše Ljubljanske banke (LB) podružnice u Sarajevu, u vrednosti od 1,5 miliona evra, saopštio je Fond za nasledstvo.

Region

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

19:06

Nakon dve decenije Slovenci počeli isplatu štediša
(Foto: Thinkstock.com)

Ukupno je štedišama u Zagrebu i Sarajevu do sada isplaćeno 104,6 miliona evra.

Fond za nasledstvo je odlučivanje o zahtevima za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje kod glavne podružnice LB u Sarajevu počeo 21. oktobra, kada je Slovenija od BiH dobila dokumentaciju ove podružnice.

Fond je odmah nakon toga počeo da izdaje informativne obračune i prvoj grupi od 142 štediše isplatio 1,5 miliona evra.

Do sada je Fond za nasledstvo primio preko 18.500 zahteva za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje LB od čega se više od 15.000 odnosi na podružnicu u Zagrebu, a ostalo na podružnicu u Sarajevu.

Na osnovu pravosnažnih informativnih obračuna i odluka dosad je isplaćeno više od 10.000 isplata u iznosu od 104,6 miliona evra.

Fond je još saopštio da je na izdate informativne obračune dobio manje od jedan odsto prigovora, što potvrdjuje, kako s navo, da su imaoci prava u velikoj većini saglasni sa obračunima, kao i da su zakonski uslovi odgovarajući.

Fond za verifikaciju i odlučivanje o deviznoj štednji štediša bivše LB formiran je na osnovu posebnog zakona u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2014.godine.

Fond zahteve za verifikaciju prima još do kraja 2017. godine, a isplate će se odvijati još u 2018. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: