HR: Porez za posedovanje oružja

Hrvatska bi, početkom 2013. godine mogla uvesti novi porez za posedovanje oružja za šta je ministarstvo finansija priprema zakonski predlog.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2012.

17:16

Default images

Osmišljavanje zakona je tek u početnoj fazi, pa se ne može proceniti koliko bi na takvom porezu država mogla prihodovati, pišu hrvatski mediji, pozivajući se na izvore bliske vladi.

Poreznici tek očekuju da od Ministarstva unutrašnjih poslova na uvid dobiju detaljne podatke iz evidencije građana koji su uredno registrovali posedovanje vatrenog oružja, pa će tek onda moći da se iznesu grube procene koliko prihoda država može očekivati od tog poreza.

Svi koji poseduju oružje podlegali bi obavezi paušalnog plaćanja poreza, a takva vrsta poreskog opterećenja, po mišljenju stručnjaka, nije strana u evropskim zemljama.

U Hrvatskoj se o ovakvom oporezovanju do sada nije ozbiljnije razgovaralo, a prvi put je mogućnost razmatranja uvođenja tog poreza u raspravi u Saboru najavio ministar finansija Slavko Linić.

Ta je najava žestoko rasplamsala raspravu, pa se očekuje žestoka podela oko uvođenja tog poreza.

Predlog novog posebnog poreza za raspravu na vladi treblo bi da bude pripremljen tokom leta.

U prvim reagovanjima postavljeno je i pitanje šta sa onima koji i danas kriju svoje naoružanje, ne samo ono koje je inače legalno kao što su pištolji, revolveri i lovački karabini, nego i ono čije je nošenje i držanje zabranjeno – (puško)mitraljezi, automatske puške ili protivoklopni bacači, da se o bombama i ne priča, jer se sve to može pronaći u pretresima kuća osumnjičenih za neke delikte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: