Dogovor Rusa i Bugara o gasovodu

Sofija -- Bugarski i ruski zvaničnici danas su potpisali ugovor o učešću Bugarske u projektu rusko-italijanskog gasovoda Južni tok.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Bugarska vlada je odluku o potpisivanju ugovora donela jutros na vanrednoj sednici, u vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Sofiji.

Šef bugarske vlade Sergej Stanišev rekao je da je dogovor sa ruskom stranom postignut u poslednjim trenutku, "zahvaljujući intervenciji gospodina Putina". On je dodao da će vrednost dela gasovoda koji će prolaziti kroz Bugarsku iznositi 1,4 milijardu evra, a celog 10 milijardi evra.

"Uključivanje Bugarske u ovaj projekat doprineće značaju naše zemlje na evropskoj energetskoj karti", istakao je Stanišev.

Bugarska i Rusija danas su potpisale i ugovor o izgradnji nuklearne centrale u Bugarskoj, u vrednosti od četiri milijarde evra. Evropska komisija je početkom decembra prošle godine dala zeleno svetlo za izgradnju elektrane na Dunavu, u gradu Belene, koja će imati dva reaktora od po 1.000 megavata. Centrala bi trebalo da počne da radi 2013. godine, a biće prvi ovakav projekat ruske grupe "Atomstrojeksport" u jednoj zemlji Evropske unije.

Potpisivanjem ugovora će se ukupan godišnji protok ruskog gasa kroz Bugarsku povećati sa 17 na 30 milijardi kubnih metara gasa, rekao je ranije bugarski ministar za ekonomiju i energetiku Petar Dimitrov.

Gaspromov gasovod Južni tok je konkurencija planiranom evropskom gasovodu Nabuko.

Južni tok, projekat vredan 10 milijardi evra, trebalo bi da prenosi ruski gas preko Bugarske i centralne i južne Evrope. EU podržava projekat Nabuko, u kojem i Bugarska učestvuje, a koji će prenositi gas iz Kaspijskog mora, zaobilazeći Rusiju.

Medvedev zadovoljan odlukom Bugarske

Prvi vicepremijer Rusije i predsednik borda direktora energetskog giganta "Gazprom" Dmitrij Medvedev izrazio je zadovoljstvo odlukom bugarske vlade da potpiše sporazum o zajedničkog izgradnji gasovoda "Južni potok".

"Zadovoljan sam što je danas kabinet ministara razmotrio sva pitanja vezana za potpisivanje sporazuma", rekao je Medvedev tokom susretu sa bugarskim premijerom Sergejom Staniševim, dodajući da je "veoma važno što su strane pokazale sklonost ka kompromisu".

Medvedev je rekao da je "tema bila prilično komplikovana", a da pripremljeni projekat odražava "ravnotežu interesa", preneli su ruski mediji.

Ruski vicepremijer se saglasio sa ocenom Staniševa da je projekat u interesu obe strane i da će se potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblasti energetike (i o formiranju kompanije za polaganje naftovoda Burgas-Aleksandropolis i opremanju atomske centrale "Belene") saradnja dve zemlje razvijati i sledećih decenija.

"Svi ti sporazumi funkcionisaće narednih decenija i omogućiće i Bugarskoj, i Rusiji i državama Evropske unije stabilne uslove za isporuke energenata u budućnosti", rekao je prvi vicepremijer Rusije. Medvedev je ocenio da tokom čitave istorije odnosa nije bilo tako dobrih sporazuma.

Kompanija koja će, prema sporazumu, na teritoriji Bugarske upravljati gasovodom, biće formirana u odnosu 50:50 odsto učešća dve zemlje.

Morski deo gasovoda biće položen po dnu Crnog mora, a nadzemni će se sastojati od dva kraka - jednog jugozapadnog preko Bugarske i Grčke preko Jadranskog mora, a za drugi se razmatraju dve varijante - preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Austrije i preko Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, navodi Itar-Taš.

strana 1 od 61 idi na stranu