Svet 17

21.06.2024.

7:49

Brodarima dozlogrdilo: Zaustavite ih

Vodeće brodarske grupacije pozvale su uticajne vlade u svetu da zaustave napade jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru nakon što je ove nedelje potonuo drugi teretni brod, objavio je CNN.

Izvor: Tanjug

Brodarima dozlogrdilo: Zaustavite ih
Profimedia

Podeli:

U napadima su do sada poginula najmanje tri pomorca, a poslednje potonuće verovatno je dovelo do još jedne smrti, navodi se u saopštenju više od deset udruženja brodara, uključujući i Međunarodnu komoru za pomorstvo i Svetski savet za brodarstvo.

Njihov poziv usledio je, pored akcenta na ljudske žrtve, i zbog prekida na jednoj od glavnih svetskih trgovinskih ruta koja je od kraja prošle godine praktično zatvorena za kontejnerske brodove. Duže putovanje oko južnog dela Afrike dovelo je do porasta troškova transporta i izaziva gužve u lukama u Aziji i Evropi, preteći da poremete svetske lance snabdevanja.

Saopštenje je objavljeno nakon što je potvrđeno da je brod za ugalj u vlasništvu Grčke potonuo nakon što su ga prošle nedelje napali Huti.

Udruženja ističu da su, pored gubitaka života, napadi Huta takođe izazvali ozbiljne poremećaje u tranzitu kroz Crveno more, kao vezu sa Sueckim kanalom, vitalnom saobraćajnicom koja čini 10-15 odsto svetske trgovine.

Zbog toga glavne kompanije za transport kontejnera šalju svoja plovila na mnogo duži put oko Rta dobre nade na krajnjem jugu Afrike. Kao rezultat toga, transport je poskupeo, pa su troškovi isporuke tipičnog kontejnera od oko 12 metara na osam glavnih ruta Istok-Zapad dostigli su 5.117 dolara, što je 233 odsto više u odnosu na pre godinu dana, navodi konsultantska kompanija Drevri sa sedištem u Londonu.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: