Svet 0

23.05.2024.

10:59

Evropska centralna banka spremna: "Počinjemo"

Posle izjave predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard da je "zaista uverena da je inflacija u Evrozoni pod kontrolom", javnost bi trebalo da odahne jer je inflacija okončana i sledi početak smanjenja kamatnih stopa.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Evropska centralna banka spremna: "Počinjemo"
depositphotos, unkreatives

Podeli:

To je u razgovoru za Biznis.rs ocenila profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

"Po mom mišljenju, posle izjave ‘zaista sam uverena’ nema drugog smislenog poteza osim smanjenja kamata. Najpre je bila potrebna ovakva izjava, uz uslov da se ništa nepredviđeno ne dogodi u narednih nekoliko nedelja", navela je sagovornica.

Predsednica ECB izjavila je u sredu da je „zaista uverena“ da je inflacija u evrozoni pod kontrolom, kako se efekti energetske krize i zagušenja u lancima snabdevanja smanjuju. ECB je praktično obećala smanjenje kamatnih stopa 6. juna, pa su donosioci politika sada preusmerili pažnju na raspravu o tome gde će kamatne stope ići nakon toga.

"Prognoza koju imamo za sledeću i godinu posle nje veoma je blizu cilja (dva odsto), ako ne i na cilju. Dakle, uverena sam da smo prešli u fazu kontrole. Zaista sam uverena da imamo inflaciju pod kontrolom", rekla je Lagard, prenosi Reuters.

Inflacija u evrozoni u aprilu je bila 2,4 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: