Svet 2

24.05.2024.

9:58

Samo se ovo čekalo: Kina objavila odluku

Kina je uvela sankcije grupi američkih kompanija povezanih s vojnom industrijom i njihovim višim zvaničnicima, objavilo je Ministarstvo inostranih poslova, navodeći među razlozima američko naoružavanje Tajvana i sankcije kineskim firmama.

Izvor: SEEbiz

Samo se ovo čekalo: Kina objavila odluku
EPA/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Grupa američkih firmi uključuje ogranke Lockheed Martina, Raytheona i General Dynamicsa. Mere su stupile na snagu i uključuju zamrzavanje imovine u Kini i zabranu ulaska njihovim višim zvaničnicima, saopštilo je ministarstvo.

Kineski potez nadovezuje se na američko "neselektivno uvođenje nezakonitih jednostranih sankcija brojnim kineskim firmama na osnovu takozvanih faktora povezanih s Rusijom", navodi se u saopštenju.

Kina je objavila da su Sjedinjene Države "ignorisale njenu objektivnu i nepristranu poziciju u ukrajinskoj krizi“ i da su se umesto toga "upustile u jednostrano maltretiranje i ekonomsku prisilu".

Ministarstvo dodaje da su SAD takođe nastavile da prodaju oružje Tajvanu, što "ozbiljno krši" načelo jedne Kine i zajednička saopštenja dve zemlje, te "ozbiljno potkopava" suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

U januaru je Kina uvela sankcije američkim proizvođačima oružja BAE Systems Land and Armamentu, Alliant Techsystems Operationu, ViaSatu i Data Link Solutionsu, zamrznuvši njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu i zabranivši kineskim građanima i organizacijama saradnju i poslovanje s kažnjenim kompanijama.

Na popis "nepouzdanih subjekata" su uvršteni General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems i Boeing Defense, Space & Security zbog prodaje oružja Tajvanu.

Kompanijama je zabranjen izvoz i uvoz povezan s Kinom i nova ulaganja u Kini, visokim čelnicima zabranjen je ulaz u Kinu i najavljeno je povlačenje njihovih radnih i dozvola boravka.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: