Svet 4

24.04.2024.

8:28

Milej izazvao haos u Argentini FOTO/VIDEO

Stotine hiljada Argentinaca protestovalo je u Buenos Airesu protiv smanjenja budžeta za državne univerzitete, što je najveći protest do sada protiv mera štednje predsednika Havijera Mileja.

Izvor: Tanjug

Milej izazvao haos u Argentini FOTO/VIDEO
EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Podeli:

Na protestu koji su podržali sindikati u glavnom gradu Argentine i šire, demonstranti su nosili transparente sa natpisima ''Odbranite državne univerzitete“, ''Studiranje je pravo“ i ''Gore budžet, dole Milejev plan“.

EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Ove demonstracije, održane u utorak, su najnoviji primer rastuće napetosti u zemlji zbog rezova u potrošnji koji pomažu u smanjenu velikog fiskalnog deficita, ali izazivaju teškoće u realnoj ekonomiji, navodi Rojters.

Milej, koji se suočava sa ekonomskom krizom nakon godina prevelike potrošnje prethodne vlade, koristi budžetske rezove koji su pomogle državi da na početku godine ostvari tromesečni fiskalni suficit, ali su stvorili veliki pritisak na javni sektor.

EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Argentinska vlada tvrdi da je ovo ''politički protest'', budući da su demonstracije podržali pojedini politički lideri i sindikati.

Iz kancelarije predsednika saopšteno je da javno obrazovanje neće biti uskraćeno, ali da će vlada nastaviti da insisitira na reviziji budžeta državnih univerziteta, javlja argentinski TN.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: