Srbija 0

27.03.2024.

13:17

Uskoro stižu neradni dani: Da li imate pravo na duplu dnevnicu?

Neradni dani u Srbiji obuhvataju državne praznike i verske događaje.

Izvor: B92.net

Uskoro stižu neradni dani: Da li imate pravo na duplu dnevnicu?
Depositphotos/Gladkov

Podeli:

Pregled neradnih dana u Srbiji: 

Nova godina (1. i 2. januar):

Početak svake godine obeležava se Novom godinom, koja se slavi 1. i 2. januara. Ovi dani su neradni, a ljudi često provode vreme s porodicom i prijateljima.

Pravoslavni Božić (7. januar):

Pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju Božić 7. januara prema julijanskom kalendaru. Ovaj dan je takođe neradni i posebno je važan verski praznik.

Dan državnosti (15. i 16. februar):

Dan državnosti Srbije obeležava se 15. i 16. februara, u sećanje na Prvi srpski ustanak protiv Otomanskog Carstva. Ovi dani su neradni i često se obeležavaju različitim manifestacijama.

Uskrs (29, 30. i 31. mar i 1. apr):

(za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica)

Prvi dan Ramazanskog bajrama (10. april)

(za pripadnike islamske zajednice) je ovo neradni dan. Muslimani u Srbiji obično čestitaju Ramazanski bajram rečima: Bajram-šerif mubarek olsun!

Praznik rada (1. i 2. maj):

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obeležava se širom sveta, uključujući i Srbiju. Ovaj dan posvećen je radnicima i radničkim pravima, pa je neradni dan.

Uskrs (3, 4, 5. i 6. maj):

Uskrs, jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, obeležava se različitim datumima svake godine. Ovaj praznik donosi radost i proslavu, a danima oko Uskrsa može se očekivati smanjen radni tempo.

Prvi dan Kurbanskog bajrama (16. jun):

Za pripadnike islamske zajednice je neradni dan. Prvi dan Kurban-bajrama počinje jutarnjom molitvom – bajram namazom pre kojeg se priprema prigodan verski program u džamijama.

Jom Kipur (12. oktobar):

Za pripadnike jevrejske zajednice je neradni dan. Jom Kipur je najsvetiji i najsvečaniji dan u jevrejskom kalendaru. Jom Kipur se drugačije naziva Dan pokajanja i pomirenja.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar):

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, takođe je neradni dan u Srbiji. Ovaj dan se obeležava sećanjem na završetak Prvog svetskog rata.

Božić (25. decembar):

Katolici u Srbiji proslavljaju Božić 25. decembra. Ovaj dan je takođe neradni i predstavlja važan verski događaj.

Neradni dani za Vaskrs

Ovogodišnji neradni dani počeće sa Praznikom rada u našoj zemlji. 1. i 2. maj standardno se praznuju neradno, a odmah na njih se nadovezuju neradni dani za Uskrs od 3. do 6. maja. Dakle od 1. maja pa sve do Đurđevdana mnogi će odmarati.

Neradni dani za 1. maj 

Naime, naredni predah od posla nas čeka od prvog maja odnosno Praznika rada koji pada u sredu i drugog maja odnosno četvrtka.

Zatim već u petak 3. maja pada Veliki petak, a onda i te nedelje odnosno 5. maja Vaskrs. Neradni dan je i 6. maj odnosno Vaskršnji ponedeljak. Ukoliko vam je ostalo dana od godišnjeg odmora jedan od predloga je da uzmete četiri radna dana (utorak, sredu, četvrtak, petak) i da dobijete 12 dana odmora pošto sve to spajate sa vikendom koji sledi. 

Ili, mnogima "bezbolnija" opcija - 29. i 30. april, pa da onda spojite do 7. maja, što opet nije malo. 

Neradni dani i odmor - odredbe zakona o radu

Ipak, ono što je najvažnije za "spajanje“ praznika i odmora, to je da se vaš šef ili poslodavac složi sa takvim vašim planom. 

Drugi uslov je da u firmi postoji praksa fleksibilnih dogovora oko slobodnih dana. Prema odredbama Zakona o radu, slobodni dani koje biste mogli da nakupite tokom godine, tzv. plaćeno odsustvo, zapravo se daju samo u ukupnom trajanju do pet radnih dana u toku kalendarske godine. 

Zakon predviđa da se dobijaju u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice, ali i "u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu“. Dodatno zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice i dva uzastopna dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi, računajući i dan davanja krvi.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici. 

Pojedine firme ponekad pribegnu i kolektivnom godišnjem odmoru kada je na primer, period slava. 

Kolektivni godišnji odmor je, podsetimo, period kada jedan sektor firme ili cela firma koristi odmor u isto vreme tokom kojeg je rad obustavljen potpuno. 

Neradni dani u novembru 2024.

Nakon majskog odmora neradni dan zaposlene čeka tek u novembru i to 11. novembra koji pada u ponedeljak kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu. 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu koji se obeleža 11. novembra je i poslednji praznik u godini kada zaposleni ima pravo na slobodan dan ili na uvećanu dnevnicu.

Osim na dane državnih praznika, zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika.

Kako se plaća rad na državni praznik?

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice. 

Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. 

Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice). 

Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad. 

Nema neplaćenog prekovremenog

O slobodnim danima koje "zaradite“ neplaćenim prekovremenim ili na drugi način, u zakonu nema reči, jer neplaćenog prekovremenog rada ne bi ni smelo da bude. 

Formalno, i kod godišnjeg odmora mora da postoji neki interni akt firme koji kaže da se on može koristiti u više od dva dela. Član 73. Zakona o radu kaže da zaposleni ima pravo da godišnji odmor koristi u dva dela, osim ako se sa poslodavcem sporazume da godišnji odmor koristi u više delova. 

Ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine. 

Neradni dani do kraja 2024. godine 

  • 1. maj - Praznik rada

  • 2. maj - Praznik rada

  • 3. maj - Veliki petak

  • 5. maj - Vaskrs

  • 6. maj - Vaskršnji ponedeljak

  • 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

14 h

Podeli: