Srbija 1

16.04.2024.

15:16

Krkobabić: Ugovori za ključeve od još 100 budućih domova

Danas je u Palati Srbija potpisano još 100 ugovora za kupovinu kuća na selu širom Srbije, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

Izvor: B92.net

Krkobabić: Ugovori za ključeve od još 100 budućih domova
Ministarstvo za brigu o selu/Emil Vaš

Podeli:

"Ovi mladi ljudi potpisuju danas ugovor za svoju lepšu budućnost. Na ovaj način stvaramo novu sliku Srbije - Srbije mladosti i optimizma. Ovo su naše prave odbrambene snage“,  izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon što je danas u Palati Srbija zvanično dodeljeno prvih 100 seoskih kuća u 2024. godini, a ukupan broj se približio – trihiljaditoj.

Nove komšije stižu stanovnicima 73 sela u 41 lokalnoj samoupravi širom Srbije.

"Jedino ovako, povratkom nas mladih, sela mogu ponovo da ožive. Danas ja pravim svoj prvi korak u ovom maratonu“, rekla nam Mina Nikolić iz Zaječara, doktorand Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, rešena da se vrati u rodno selo Lenovac kod Zaječara i sa roditeljima i bratom pokrene porodičnu proizvodnju aronije.

Ključeve od najveće kuće od 228 kvadrata, u selu Begejci, Opštine Žitište, dobili su Sanja Šaranović i Robi Filep sa dvoje dece. "Presrećni smo što nam se ostvario san. Osim što smo se skućili, sada možemo i da raširimo plantažu lekovitog bilja koju već godinama uzgajamo. Podići ćemo nove zasade belog sleza“.

Anđela Latinović, tehnolog po struci, će u Ruskom Krsturu opštine Kula gde je danas dobila kuću, gajiti koze i započeti proizvodnju kozjeg sira. „Bilo je vrlo jednostavno prikupiti svu dokumentaciju za prijavu na ovaj konkurs, a iskreno jedva čekam novi najavljeni program za pokretanje posla na selu, na koji ću se sigurno prijaviti“.

Bačko  Gradište kod Bečeja biće novi dom za petočlanu porodicu Pućora. „Posle deset godina podstanarskog života u Novom Sadu dobili smo svoj krov nad glavom gde će moje četvoro detvoro dece dobiti prostor za igru ali i učenje, jer od septembra kreću u seosku školu“, rekla nam je Kristina.

Od danas će oživeti i još dve kuće u čuvenoj Željuši, selu kod Dimitrovgrada koje je od početka ovog Programa promenilo demografsku sliku. U malom naselju koje je izumiralo oživelo je čak 14 domaćinstava.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: