Kako je moguće da u 100g kobasice bude 128 grama mesa?

Pažnju korisnika jedne društvene mreže nedavno je privukao post sa komentarom kako je moguće da je 100g kobasice proizvedeno od 128g mesa.

Promo

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2019.

15:19

Kako je moguće da u 100g kobasice bude 128 grama mesa?
Foto: Promo

Na prvi pogled izgleda čudno. Međutim kad se malo istraži, objašnjenje je potpuno racionalno, a podatak sasvim tačan.

U mesnoj industriji proizvođači često za određene mesne prerađevine, najčešće fermentisane kobasice, koriste veću količinu nekog sastojka, u ovom slučaju mesa. Razlog za to leži u postupku proizvodnje. Naime, tokom zrenja i sušenja ovih kobasica gubi se voda koja je i većinski sastojak mesa. Ovaj proces uobičajen je u proizvodnji trajnih fermentisanih kobasica i dovodi do toga da, primera radi, kobasica koja je u trenutku punjenja u crevo imala 500g, po završenom procesu zrenja i sušenja ima 390g. Ona se i prodaje kao kobasica od 390g, ali za njenu proizvodnju upotrebljena veća količina, tj. 500 g mesa i ostalih sastojaka.
Foto: Promo
Prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, u slučaju fermentisanih kobasica, kada količina mesa u proizvodu prelazi 100%, ta količina treba da bude jasno izražena na deklaraciji i to kao količina mesa koja se koristi za proizvodnju 100g gotovog proizvoda. To nije novina, i uglavnom se proizvođači pridržavaju ovog pravila.

Pored samog mesa, najčešći sastojak trajnih kobasica jesu masnoća i začini. Potrošači treba da znaju koliko mesa sadrže kobasice, tj. koji je odnos mesa i masnoća u proizvodu. Jer, ako kobasica jednog proizvođača sadrži veću količinu mesa, to znači i da je kvalitetnija.

Da li će proizvođač ovu informaciju navoditi samo u deklaraciji, ili će, kao Neoplanta, to istaći na svom pakovanju, zavisi isključivo od strategije kompanije i pristupa promociji. Navođenjem da se za proizvodnju 100g Neoplanta Slavske kobasice koristi 128 g mesa, ističe se kvalitet ovog proizvoda koji je napravljen po originalnoj recepturi i bez pojačivača ukusa. Istovremeno, dodatnim isticanjem ovog podatka, koji je svakako obavezan prema zakonskoj regulativi, potrošači se edukuju da kupuju visoko kvalitetan proizvod.
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: