Moj kvadrat

Petak, 17.12.2021.

14:06

Tri grada u Srbiji prestigla Beograd po prodaji stanova

Dok javnost bruji o visini cena kvadrata u Beogradu, mnogima se potkrade činjenica da su ove godine u nekoliko navrata drugi gradovi po Srbiji iskakali kao "pobednici" na tržištu nekretnina.

Izvor: Blic

Tri grada u Srbiji prestigla Beograd po prodaji stanova
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Tako je prošlog meseca, najveći rast cena kvadrata zabeležen u Pančevu, dok su i Kragujevac i Niš prestigli Beograd po obimu prodaje stanova tokom prvih šest meseci ove godine, piše Blic.

Prema podacima jednog sajta za nekretnine za novembar mesec, cene u Pančevu su porasle 8,7 odsto i iznose u proseku 1.100 evra po kvadratu. U Kragujevcu su se cene kvadrata popele 4,17 odsto na 850 evra, dok se kvadrat u Nišu prodavao od 1.030 evra u naselju Pantelej, do 1.259 evra u Bulevaru Nemanjića.

Prema procenama stručnjaka cene će na ovim lokacijama nastaviti i dalje da rastu. Ipak, kako je problematizovano na nedavno održanoj konferenciji o tržištu nekretnina u Jugoistočnoj Evropi, postavlja se pitanje održivosti tog rasta, tj. neminovno je da će naredne godine doći do stabilizacije cena. Pančevo

U poslednjih nekoliko godina cena kvadrata u Pančevu je porasla više od 50 odsto. Samo prošlog meseca scene su skočile 8,7 odsto na prosečnih 1.100 evra. Zainteresovanih kupaca u Pančevu je sve više, o čemu i svedoče brojna gradilišta.

Glavni pokretač ovog rasta su kapitalne investicije, otvaranje fabrika i kompanija, što kombinovano pruža građanima sigurniji život. Na drugom mestu, rastu cena kvadrata u Pančevu kumuje i rast cena kvadrata u Beogradu.

Prosto, mnogima se isplati da se pomere pola sata od centra Beograda, u mirnije mesto gde su pored kvadrata i cene potrepština, usluga i sličnih stvari niže. Kragujevac

U više ovogodišnjih izveštaja RGZ Kragujevac i Niš su se pokazali kao hit destinacije za kupoprodaju nekretnina u Srbiji, i u slučaju stambenih i u slučaju poslovnih prostora. Prema poslednjim podacima prosečna cena kvadrata u Kragujevcu se popela u novembru na 850 evra.

Kao i u slučaju Pančeva, brojni investitori koji su otvorili pozamašan broj fabrika u okolini ovog grada su učinile život u ovom gradu stabilnijim, te se to momentalno preslikalo i na tržište nekretnina.

Kako u razgovoru za "Blic" ističe predsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, enormna je tražnja za stanovima i placevima, a to gura i cene i svemu kumuje privreda.

"Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje", kaže Rodić. Niš

Cene nekretnina u Nišu su dobar deo godine neprikosnoveno rasle, te se za kvadrat u bilo kom naselju u ovom gradu na jugu Srbije odvaja preko 1.000 evra. Prema podacima za prošli mesec, najjeftiniji kvadrat je bio u naselju Pantelej, u proseku oko 1.030 evra, dok je najskuplji u Bulevaru Nemanjića oko 1.260 evra.

Nišu je u njegovom postajanju atraktivnom destinacijom za investiranje u nekretnine, prema mišljenju Rodića, kumovala pre svega velika količina novca koja se pojavila na tržištu, što iz džepova naših gastarbajtera, što iz džepova stranaca.

"Ljudi kao najbolju investiciju, pogotovo u ovom neizvesnom periodu pandemije, vide ulaganje u nekretnine. Niš je značajna raskrsnica na jugu, a blizu je i Bugarska odakle dolazi dosta kupaca stanova, pa tako skače i cena kvadrata. Skočio je i promet, mada ponuda još uvek ne može da zadovolji obim tražnje", zaključuje Rodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: