Moj kvadrat

Petak, 17.12.2021.

14:06

Tri grada u Srbiji prestigla Beograd po prodaji stanova

Dok javnost bruji o visini cena kvadrata u Beogradu, mnogima se potkrade činjenica da su ove godine u nekoliko navrata drugi gradovi po Srbiji iskakali kao "pobednici" na tržištu nekretnina.

Izvor: Blic

Tri grada u Srbiji prestigla Beograd po prodaji stanova
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Tako je prošlog meseca, najveći rast cena kvadrata zabeležen u Pančevu, dok su i Kragujevac i Niš prestigli Beograd po obimu prodaje stanova tokom prvih šest meseci ove godine, piše Blic.

Prema podacima jednog sajta za nekretnine za novembar mesec, cene u Pančevu su porasle 8,7 odsto i iznose u proseku 1.100 evra po kvadratu. U Kragujevcu su se cene kvadrata popele 4,17 odsto na 850 evra, dok se kvadrat u Nišu prodavao od 1.030 evra u naselju Pantelej, do 1.259 evra u Bulevaru Nemanjića.

Prema procenama stručnjaka cene će na ovim lokacijama nastaviti i dalje da rastu. Ipak, kako je problematizovano na nedavno održanoj konferenciji o tržištu nekretnina u Jugoistočnoj Evropi, postavlja se pitanje održivosti tog rasta, tj. neminovno je da će naredne godine doći do stabilizacije cena. Pančevo

U poslednjih nekoliko godina cena kvadrata u Pančevu je porasla više od 50 odsto. Samo prošlog meseca scene su skočile 8,7 odsto na prosečnih 1.100 evra. Zainteresovanih kupaca u Pančevu je sve više, o čemu i svedoče brojna gradilišta.

Glavni pokretač ovog rasta su kapitalne investicije, otvaranje fabrika i kompanija, što kombinovano pruža građanima sigurniji život. Na drugom mestu, rastu cena kvadrata u Pančevu kumuje i rast cena kvadrata u Beogradu.

Prosto, mnogima se isplati da se pomere pola sata od centra Beograda, u mirnije mesto gde su pored kvadrata i cene potrepština, usluga i sličnih stvari niže. Kragujevac

U više ovogodišnjih izveštaja RGZ Kragujevac i Niš su se pokazali kao hit destinacije za kupoprodaju nekretnina u Srbiji, i u slučaju stambenih i u slučaju poslovnih prostora. Prema poslednjim podacima prosečna cena kvadrata u Kragujevcu se popela u novembru na 850 evra.

Kao i u slučaju Pančeva, brojni investitori koji su otvorili pozamašan broj fabrika u okolini ovog grada su učinile život u ovom gradu stabilnijim, te se to momentalno preslikalo i na tržište nekretnina.

Kako u razgovoru za "Blic" ističe predsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, enormna je tražnja za stanovima i placevima, a to gura i cene i svemu kumuje privreda.

"Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje", kaže Rodić. Niš

Cene nekretnina u Nišu su dobar deo godine neprikosnoveno rasle, te se za kvadrat u bilo kom naselju u ovom gradu na jugu Srbije odvaja preko 1.000 evra. Prema podacima za prošli mesec, najjeftiniji kvadrat je bio u naselju Pantelej, u proseku oko 1.030 evra, dok je najskuplji u Bulevaru Nemanjića oko 1.260 evra.

Nišu je u njegovom postajanju atraktivnom destinacijom za investiranje u nekretnine, prema mišljenju Rodića, kumovala pre svega velika količina novca koja se pojavila na tržištu, što iz džepova naših gastarbajtera, što iz džepova stranaca.

"Ljudi kao najbolju investiciju, pogotovo u ovom neizvesnom periodu pandemije, vide ulaganje u nekretnine. Niš je značajna raskrsnica na jugu, a blizu je i Bugarska odakle dolazi dosta kupaca stanova, pa tako skače i cena kvadrata. Skočio je i promet, mada ponuda još uvek ne može da zadovolji obim tražnje", zaključuje Rodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

14 h

Podeli: