Aktuelno - Moj kvadrat -

Stanarine u Minhenu van pameti: Evo koliko čovek traži za sobu u stanu u kom živi

Iznajmiti stan u Minhenu je prava lutrija, a gotovo je nemoguće naći stan koji se iznajmljuje po nekoj pristupačnoj ceni.

Izvor: Fenix magazin/Marijana Dokoza
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Sergii Figurnyi
Ilustracija: Shutterstock/Sergii Figurnyi

Zbog toga mnogi, posebno mladi ljudi ili samci, traže nekoga s kime će deliti podstanarski stan i kiriju.

Raspravu o cenema najma stana, odnosno u ovom slučaju samo jedne sobe, ovih je dana pokrenuo oglas objavljen na portalu “wg-gesucht.de”.

Prema onome što stoji u oglasu, stanar traži cimera kojem će iznajmiti sobu od 13 kvadratnih metara za 950 evra.

Stanar stana u popularnoj minhenskoj četvrti Schwabing traži novog cimera od 1. jula. Oglašava veličinu stana od 86 kvadrata na lokaciji Olimpijski park.

"Vaša soba je taman prave veličine da se osjećate ugodno", piše trenutni stanar.

S 13 kvadrata ipak je prilično malena. Ali cena je zato veća: sobica košta 950 evra mesečno, depozit još 2.700 evra.

To je nečuveno, smatraju korisnici društvenih mreža koji komentarišu oglas.

Cene najma u većim nemačkim gradovima naglo su porasle u poslednjih pet godina. Da oglas nije usamljen slučaj, otkriva i pogled na ponudu stanova u Minhenu. No, pozamašne i gotovo nepristupačne kirije ne čude.

Uostalom, stanarine su u nekim od najvećih nemačkih gradova značajno porasle u poslednjih pet godina. Podstanari danas plaćaju do 34 posto više za najam stana nego 2018. Pokazuje to analiza “immowelta” u kojoj su poređene cene kvadrata postojećih stanova ponuđenih na immowelt.de (80 kvadrata, 3 sobe, 2. sprat) u martu 2018. i 2023.

U Minhenu, daleko najskupljem nemačkom gradu, prosečna tražena stanarina za postojeći stan u martu 2023. iznosila je 17,42 evra po kvadratnom metru.

Pre pet godina bilo je 15,63 evra, što odgovara rastu od 11 posto. Glavni grad Bavarske zabeležio je najsnažniji rast u 12 meseci pre pandemije korone s povećanjem od 6 posto između marta 2019. i 2020. godine.