Aktuelno - Moj kvadrat -

"Oko sedam miliona stanova prosečne veličine od 90 kvadrata zjapi nam prazno"

Čak ni populacija od 1,4 milijarde stanovnika ne bi bila dovoljna da se nastane svi prazni stanovi širom Kine, izjavio je bivši kineski zvaničnik. Reč je o retkom javnom nastupu u kojem se kritički govori o nekretninskoj krizi, prenosi CNN.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/WU HAO
EPA-EFE/WU HAO

Podsetimo, kineski sektor nekretnina, nekad stup ekonomije, urušio se 2021. godine kada je nekretninski div China Evergrande Group prestao da podmiruje svoje dužničke obaveze. Niz kineskih preduzetnika u sektoru nekretnina nije ispunio svoje dužničke obaveze od početka krize, zbog čega su mnogi domovi ostali nedovršeni. Posledično je zabeležen oštar pad prodaje te je poljuljano poverenje ulagača u drugu najveću svetsku ekonomiju.

Krajem avgusta, ukupna površina neprodatih stanova i kuća iznosila je 648 miliona kvadratnih metara, pokazali su najnoviji podaci Državne agencije za statistiku.

Pritom je reč o 7,2 miliona domova, prema računici Rojtersa, ako se uzme u obzir da je prosečna veličina stana 90 kvadratnih metara.

Nisu uračunati brojni stambeni projekti koji su već prodati, ali još nisu dovršeni zbog problema s likvidnošću ili manje stambene zgrade koje su kupili špekulanti 2016. godine, a ostali su prazni.

"Koliko sada ima praznih domova? Svaki stručnjak daje drugačije brojke, a pojedinci iznose ekstremne brojke navodeći da je trenutno na tržištu praznih stanova u kojima se može nastaniti 3 milijarde ljudi", rekao je He Keng (81), bivši zamenik šefa statističkog odeljenja.

"Takva procena je možda preterana, ali verujem da ne bi bilo dovoljno 1,4 milijardi ljudi da se popune stanovi", rekao je na forumu u Dong-guanu, gradu na jugu Kine, a videozapis objavio je službeni medij China News Service.

Njegov negativni komentar o ekonomski ključnom sektoru na javnom forumu u oštroj je suprotnosti sa službenim narativom da je kineska ekonomija "otporna", prenosi Jutarnji list.

"Stalno se pojavljuju svakakvi komentari koji predviđaju kolaps kineske ekonomije, ali ono što se urušava je takva retorika, a ne ekonomija", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova na nedavnoj konferenciji.

Posrnuli Evergrande Group podneo je sredinom avgusta na američkom sudu zahtev za zaštitu od bankrota u sklopu restrukturiranja duga, što je pojačalo zabrinutost vezano za kineski sektor nekretnina i uopšteno ekonomije.