Aktuelno - Moj kvadrat -

Najskuplja vikendica u Srbiji plaćena 600.000 evra

Najskuplja kuća prošle godine prodata je u Beogradu za pet miliona evra, dok se najskuplja vikendica nalazi na Kopaoniku i za nju je budući vlasnik izdvojio 600.000 evra.

Izvor: RTS, eKapija
Podeli
Ilustracija: LeaDigszammal/Shutterstock
Ilustracija: LeaDigszammal/Shutterstock

Kuće su se najviše prodavale u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, a plaća se uglavnom gotovinom, podaci su Republičkog geodetskog zavoda.

Tokom prethodne godine vikendice i kuće u seoskim područjima doživele su veliku ekspanziju, a ulogu u tome je imala i pandemija koronavirusa. Kako je za RTS istakla Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda, prodaja kuća povećala se za čak 44 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je prodaja stanova porasla za 28 odsto, prenosi eKapija.

"U odnosu na period pre pandemije, vikendice su se prodavale za 64 odsto više. Čak 56 odsto kuća prodatih u Srbiji nalaze se u Vojvodini. Kuće su se najviše prodavale u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, a vikendice su se naročito kupovale u oblasti Fruške Gore, oko Inđije. Tražile su se takođe vikendice u okolini velikih gradova, kao što je Beograd, na Kosmaju, u Sopotu, Grockoj, delu uz Dunav", istakla je Štrbac.

Budućim vlasnicima najvažnija je lokacija, ali i infrastruktura. Cene se kreću u rasponu od 2-3.000 evra do nekoliko stotina hiljada evra.

"Dominira gotovinsko plaćanje, mada je kupovina na kredit nekretnina skočila za 1 odsto. Prošle godine, vrednost tržišta nekretnina je iznosila 6,1 milijardu evra, i to je skok od 47 odsto u odnosu na godinu ranije", objasnila je Štrbac.