Dramatično upozorenje: "Haotičan pad cena nekretnina"

ECB od prošlog leta pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, ali sada to počinje da se odražava na tržište nekretnina.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2023.

14:17

Dramatično upozorenje:
Foto: shutterstock, MirSiwy

Cene stambenog prostora u Evrozoni mogle bi haotično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u Evropska centralna banka (ECB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi finansijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mesecima primećuje Rojters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada počinje da se oseća i na tržištu nekretnina, koje je doživelo bum tokom decenija pristupačnih i pristupačnih kredita.

"Gledajući u budućnost, pad cena nekretnina mogao bi da postane haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima", upozorio je ECB.

To posebno vredi za zemlje u kojima preovlađuju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama reč.

Podaci ECB pokazuju da je udeo hipotekarnih kredita s promenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama, prenosi Rojters.

ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, delove zapadne Nemačke i grupu prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

S druge strane, ECB konstantuje da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će verovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: