Aktuelno 0

02.03.2024.

14:49

Stižu nova pravila: Cene skaču?

Promene dolaze, a možda ćemo ih videti već tokom predstojeće turističke sezone.

Izvor: Blic

Stižu nova pravila: Cene skaču?
shutterstock, Marija Plamen

Podeli:

Kod kratkoročnih zakupa postoje i negativni efekti na život lokalnog stanovništva, cene zakupa rastu, ali utiču i na nedostatak raspoloživih stanova u popularnim turističkim destinacijama, pa je u akciju krenula i Evropska unija.

Kratkoročni zakup eksplodirao je u Parizu, gde ga je 2022. koristilo čak 13,5 miliona gostiju, dok je skoro upola manje, 8,5 miliona, bilo u Barseloni i Lisabonu, a zatim Rimu sa osam miliona gostiju.

Zbog sve većeg broja kratkoročnih zakupa, neki gradovi i regioni uvode lokalna pravila za ograničavanje pristupa takvim uslugama. S tim se suočava i Hrvatska, koja je vodeći na listi 20 najpopularnijih evropskih regija prema podacima Eurostata za 2022. godinu.

Ove nedelje, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, poslanici su podržali uredbu kojom će se uskladiti zahtevi o načinu prikupljanja i razmene podataka u vezi sa kratkoročnim zakupom. Pravila imaju za cilj da otkriju stvarni uticaj usluga kratkoročnog iznajmljivanja i omoguće lokalnim vlastima da razviju odgovarajuću politiku kao odgovor.

Pre nego što nova uredba Evropskog parlamenta o kratkoročnom zakupu stupi na snagu, mora da je potvrdi Savet, a nakon toga zemlje članice EU imaju rok od 24 meseca da je primene.

Nove mere podrazumevaju onlajn registraciju domaćina za kratkoročni zakup nekretnina u zemljama EU koje to zahtevaju, nakon čega domaćin dobija registarski broj koji će mu omogućiti da iznajmi nekretninu. To će olakšati njihovu identifikaciju, kao i proveru informacija o njima od strane nadležnih organa.

S druge strane, domaćinima je obezbeđena veća sigurnost za korisnike, jer će nadležni organi uklanjati objekte koji nisu u skladu sa pravilima, a po potrebi i kažnjavati platforme. Tako će zemlje članice EU uspostaviti "jedinstvenu digitalnu ulaznu tačku" kako bi pomogli lokalnim vlastima da prate aktivnosti iznajmljivanja i unaprede turizam, a jednostavniji sistem razmene podataka primeniće se na male platforme, koje u proseku imaju do 4.250 oglasa.

"Imamo situaciju da veći dio godine ti stanovi sede prazni, a u isto vreme mladi u Dubrovniku ne mogu naći stan za dugoročni najam. Kapital nadmašuje demografiju jer je isplativije kratkoročno iznajmiti. To je u redu ako je takav najam pravi porodični smeštaj, ali ako je neko sagradio zgradu sa stanovima, pa ih sve pretvorio u stanove, onda se moramo drugačije pozicionirati i naplaćivati veće namete za takvu stambenu zgradu", rekao je gradonačelnik Dubrovnika za Tportal Mato Franković.

On ističe da na području Dubrovnika trenutno ima 48.000 ležajeva, od čega je samo 12.000 u hotelskom smeštaju, a ostali pripadaju različitim kategorijama privatnog.

Slična je situacija i u Zadru. Prema podacima Eurostata, nalazi se na listi evropskih gradova 2022. godine sa najvećim udelom turista u kratkoročnim iznajmljivanjem.

Dakle, promene dolaze, a možda ćemo ih videti već tokom predstojeće turističke sezone.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

21 h

Podeli: