Aktuelno 3

10.04.2024.

15:42

Sve više mladih kupuje stanove: Ovo su glavne prepreke

Među kupcima nekretnina u Srbiji sve je više mladih, ali mnogi ipak i dalje teško uspevaju da se osamostale, a glavne prepreke su im posao koji nije dovoljno plaćen i visoke cene kvadrata, pokazalo je istraživanje.

Izvor: Tanjug

Sve više mladih kupuje stanove: Ovo su glavne prepreke
Shutterstock/Studio.G photography

Podeli:

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za prvu polovinu 2023, pokazuju da se mladi do 30 godina javljaju u više od 15 odsto kao kupci stanova, što je značajan napredak u odnosu na 2019, kada je udeo ovih kupaca bio skromnih 7,9 odsto, navedeno je u tekstu koji su zajedno uradili 4Zida i Infostud.

Analiza Evrostata iz 2022. pokazala je da mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze tek posle 31. rođendana, što je za oko šest godina kasnije u odnosu na prosek mladih u Evropskoj uniji.

Glavne prepreke su im posao koji nije dovoljno plaćen i visoke cene kvadrata.

Kako kaže predstavnik Infostuda Miloš Turinski, sektori koji obezbeđuju najveće plate mladima na početku karijere, pa samim tim pružaju i najveće šanse za osamostaljivanje i kupovinu prve nekretnine su informacione tehnologije (posebno za programere i inženjere), finansije i bankarstvo (za pozicije finansijskih analitičara i slične), kao i farmacija (za pozicije medicinskih predstavnika i farmaceutskih asistenata).

"Brzina napredovanja zavisi od kompanije i individualnih performansi, ali generalno se najbrže napreduje u prodaji, gde uspešni komercijalisti često dobijaju menadžerske pozicije nakon sticanja iskustva, IT sektoru, zbog dinamičnosti tržišta i potrebe za stručnjacima, i u marketingu i digitalnom marketingu, gde se traži brzo prilagođavanje novim trendovima", rekao je on.

Turinski je naveo i da visina prve plate varira u zavisnosti od različitih faktora, ali istraživanja portala "Startuj Infostud" pokazuju da je prosečna plata za mlade ispod 30 godina oko 60.000 dinara.

I u agencijama za nekretnine potvrđuju da kupovinu prvog stana pre 30. rođendana, uz pomoć banke, sebi mogu da priušte kvalifikovani ljudi u IT sektoru, dizajnerskoj i marketinškoj delatnosti i mladi različitih profila zaposleni u vodećim stranim i domaćim kompanijama.

Navode i da je za prosečan stan od 50 kvadrata u Beogradu potrebno oko 100.000 evra, kao i podatak da je za bankarski kredit neophodno učešće od oko 20.000 evra.

To mladi, kako ističu  ipak teško mogu sami da ostvare, već im je i pod uslovom da su zaposleni i da imaju platu iznad proseka, neophodna pomoć roditelja.

U agencijama savetuju mlade da ukoliko su zaposleni i imaju finansijskih mogućnosti da podignu kredit treba prvo da provere kolika bi bila mesečna rata kredita za nekretninu za koju su zainteresovani.

Ističu i da pre odluke o prelasku u samostalni dom, mladi treba da sagledaju sve aspekte tog koraka, ne samo cene nekretnina, već i ukupne troškove života i mesečnih režija, kao i opcije deljenja prostora sa cimerima radi smanjenja finansijskog opterećenja.

Prema podacima agencija za nekretnine na opštinama kao sto su Vračar, Stari Grad, Savski venac ili drugim ekskluzivnijim lokacijama cene kvadrata koje su iznad 3.000 evra su previsoke za mlade.         

Naselja koja su im dostupna, odnosno ona koja su dostupna za kupovinu prosečnom kupcu su Voždovac i to Banjica, kao i Braće Jerković, zatim Konjarnik, Medaković, dok su u Rakovici to Vidikovac, Miljakovac, Kanarevo i Labudovo brdo, Kneževac, a na Zvezdari se mogu naći stanovi u Mirijevu, Učiteljskom naselju i drugim udaljenijim delovima opštine.

Povoljnije cene kvadrata mogu se naći na Ceraku, u Filmskom gradu, Žarkovu i Železniku, kao i na Karaburmi ili u Borči, a tu su i pojedini blokovi odnosno delovi opština Novi Beograd i Zemun.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: