Kako do kredita ako ste nezaposleni? Proverili smo šta banke nude

Banke u svojoj ponudi imaju i kredite na bazi 100 ili 105 odsto depozita – a mnogi se pitaju: ako već imam novac, zašto bih onda uzimao kredit? Evo kome je ova ponuda zapravo namenjena.

Fokus

Izvor: B92.net

Nedelja, 28.05.2023.

09:08

Kako do kredita ako ste nezaposleni? Proverili smo šta banke nude
Ilustracija: Shutterstock/eivanov

Prvi i najčešći uslov koji treba da se ispuni da biste podigli kredit je da ste u stalnom radnom odnosu.

Banke su veoma rigorozne te vam neće realizovati kredit ukoliko niste stalno zaposleni ili ako imate kašnjenje prema banci. Ali šta je sa onima koji nemaju posao?

NBS o pozajmicama za nezaposlene

Foto: B92.net
Narodna banka Srbije naglašava da su pri donošenju odluke o odobravanju kredita (uključujući i kredite koji kao sredstvo obezbeđenja imaju depozit, kao i kredite nezaposlenim licima), banke dužne da procene kreditnu sposobnost svakog pojedinačnog dužnika i druge relevantne faktore.

"Takođe, ukazujemo na to da o izboru klijenata banke slobodno odlučuju, u skladu sa svojim unutrašnjim aktima i sopstvenim procenama rizičnosti klijenta. Slično tome, kada su u pitanju određeni kreditni proizvodi i to da li će ih pojedinačne banke nuditi klijentima, banke su slobodne da to čine u skladu sa svojom kreditnom politikom, katalogom proizvoda i sopstvenom procenom rizičnosti svakog klijenta", objašnjavaju iz NBS.

Dakle, ono što odlučuje visinu zajma i period otplate je kreditna sposobnost svakog klijenta. Međutim, nezaposleni, frilenseri i honorarci mogu da dobiju kredit, ali je to odluka koju donosi banka na osnovu sopstvene analize, unutrašnjih akata i procene stepena rizičnosti svakog klijenta.

Da li je moguće dobiti kredit ako ste nezaposleni?

Foto: Shutterstock/goodluz
Važno je naglasiti da "kredit za nezaposlene" kao sam bankarski proizvod ne postoji. Međutim, postoji usluga koju mogu dobiti i oni koji nemaju redovna primanja, nezaposleni su ili rade po bilo kom od ugovora van radnog odnosa – a to je kredit na bazi depozita.

Krediti na bazi depozita su vrsta zajma za koju se možete opredeliti ukoliko niste u stalnom radnom odnosu, ali morate ostaviti iznos depozita kao što je iznos kredita.

Najčešći korisnici ove usluge su honorarci, izdavaoci stanova i lokala, oni koji rade po ugovorima na određeno vreme, kao i zaposleni preko ugovora o delu.

Kako kredit na bazi depozita funkcioniše?

Sve zavisi da li je reč o bankama koje daju mogućnost kredita sa 100 ili 105 odsto depozita.

Recimo da uzimate kredit od 105 odsto depozita. Da biste, na primer, dobili pozajmicu od banke u visini od 5.000 evra, u banku morate deponovati 105 odsto te sume, odnosno 5.250 evra. Kada isplatite kredit, banka vam vraća depozit.

Prednosti i mane

Kako su na svojim sajtovima navele neke banke, kredit na bazi depozita je "kredit koji čuva vašu ušteđevinu". Dakle, najveća prednost ovih kredita, osim mogućnosti da se zahtev podnese i bez stalnog zaposlenja, je to što ljudi koji već imaju novac i žele da ga potroše, mogu da sačuvaju ukupan ulog.

Dalje se kao prednost navodi i to da kod ovih pozajmica banka brzo rešava kreditne zahteve, kao i to da je za podizanje ovih kredita potrebna minimalna dokumentacija - zahtev za ovaj kredit obično se može podneti samo sa ličnom kartom. Takođe se nude i povoljnije kamatne stope.

Kao mana se najviše ističe to što je iznos depozita koji morate da ostavite jednak iznosu kredita, a pored toga je i činjenica da u mnogim bankama postoji naknada za obradu kreditnog zahteva. Ta naknada se, u zavisnosti od banke, obično kreće od 0,50% do 1,00% od iznosa kredita.

Kako uzeti kredit ako ste nezaposleni?

Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic
Pored kredita na depozit, nezaposlenima naime stoje na raspolaganju i druge "cake" koje mogu da iskoriste kako bi došli do kredita.

Kako piše portal Kamatica, zahtev za kredit može da podnese i neko iz porodice ko je u stalnom radnom odnosu i nema docnje.

Takođe se navodi da ukoliko u porodici imate mlađeg penzionera, možete zatražiti kredit za penzionere. Penzioneri imaju mogućnost dobijanja kredita po povoljnijim uslovima, ali i kod njih postoje uslovi koji se moraju ispuniti da bi banke odobrile kredit. Penzioneri koji podnose zahtev za kredit moraju biti svesni da su kod njih najbitnije godine starosti i mesečni iznos penzije koji primaju na račun.

Poslednja rata otplate kredita mora biti do navršenih 68-70 godina života. U nekim bankama, uz uzimanja osiguranja života korisnika kredita, poslednja rata se može otplatiti do navršenih 75 godina starosti.

Ponude u bankama

Mnoge banke u Srbiji nude kredit na depozit, a ponude se obično razlikuju u tome da li se radi o depozitu od 100 ili 105 odsto. Takođe se razlikuje i kamata na ovaj kredit, ali ona je uglavnom fiksna.

Banka Intesa

Korisnici banke Intese mogu da iskoriste kredit pokriven sa 105 odsto depozita na period od 12, 24 ili 36 meseci. Za iznos kredita do 50.000 evra, fiksna nominalna kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,00%, a za iznos preko 50.000 evra, kamatna stopa je 4,50%.

Erste banka

Kada je reč o ponudi Erste banke, minimalan iznos za kredit na bazi 100 odsto depozita iznosi 50.000 dinara, dok je maksimalan 10.000.000 dinara. Rok otplate ovog kredita može biti i do 71 mesec.

NLB Komercijalna banka

Korisnicima NLB Komercijalne banke u ponudi je da svoj kredit otplate u periodu do 120 meseci, a iznos kredita je 100 odsto visine depozita.

OTP banka

Kako navode, OTP banka nudi kredit pokriven sa 100 odsto depozita za investiranje u obrtna sredstava, finansiranje osnovnih sredstava i plaćanje ka inostranstvu. Na raspolaganju su krediti sa rokom otplate do 60 meseci, uz mogućnost definisanja perioda za odloženo plaćanje do 12 meseci. Valute u kojima se kredit odobrava su dinar i evro.

Aik banka

Ova banka svojim korisnicima nudi kredit na bazi 100 odsto depozita na period otplate do 60 meseci sa fiksnom nominalnom kamatnom stopom od 4,10 odsto na godišnjem nivou.

Eurobank Direktna

Korisnici ove banke mogu da iskoriste kredit na bazi 105 odsto depozita. Minimalan iznos kredita je 50.000 dinara (500 evra), a maksimalan 25.000.000 dinara (250.000 evra) uz period otplate od 12 do 71 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: