Pre tri godine pucala sebi u glavu, sad je dobila novo lice VIDEO

Kejti Stablfild ima 21 godinu i posle pokušaja samoubistva postala je najmlađa osoba u Americi kojoj je urađena transplantacije lica. Ona je prešla put od tri godine rekonstruktivnih postupaka i više od 15 sati na operativnom stolu, a sada će da pozira za novo izdanje magazina "Nešenal džiografik" (National Geographic).

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

08:39

Default images

Nakon teškog raskida i niza zdravstvenih problema u kratkom vremenu, Kejti se 2014. godine upucala u lice tokom posete bratu u Tenesiju.

Njen brat Robert rekao je za "Nešenal džiografik" da je tad sestru pronašao u krvi i "bez lica". Sudeći prema izveštaju, metak je probio čelo, nos, sinuse i vilicu i ozbiljno joj je oštetio oči

Oporavak je bio težak, kao i njeno spasavanje i borba za život. Dr Brajan Gatsman, specijalista koji ju je nadgledao u klinici, rekao je da je metak izazvao i traumatsku povredu mozga, uticao je njene hormone i nivo natrijuma, kao i funkciju frontalnog režnja.

Njegov tim od 15 specijalista pomogao joj je i pružio priliku da opet ima svoj život, doduše drugačiji, ali ipak dostojanstven. Od tada se u javnosti pojavljivala umotana šalom ili pod maskom. Stavljena je na listu za transplantaciju i čekala tri godine na lice koje joj odgovara.

Transplantacija lica mlade Kejti je 40. takva intervencija u svetu, a treća u klinici Klivland.

Postupak se smatra eksperimentalnim i finansira ga Ministarstvo dbrane putem Instituta za regenerativnu medicinu oružanih snaga, prenosi britanski "San" (The Sun).

Kejti čeka još nekoliko operacija, a na lekovima će ostati do kraja života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: