"Zbog klimatskih promena doći će do kolapsa lanca ishrane"

Stručnjaci Univerziteta Adelaid kažu da, zbog povećanja nivoa kiselosti vode u okeanima i sve većeg globalnog zagrevanja, može doći do smanjenja broja ključnih vrsta u morskim ekosistemima širom sveta.

Život

Izvor: natureworldreport.com

Utorak, 13.10.2015.

16:43

Default images
Beta / Jens Buettner/dpa via AP

Prema profesoru Ivanu Nagelkerkenu, ova pojava može imati duboke posledice po sadašnji način života čoveka, naročito obalskih populacija i onih koje se oslanjaju na okean radi hrane i trgovine.

On je sa kolegom, ekologom Šonom Konelom, sproveo metaanalizu podataka dobijenih u 632 eksperimenta sprovedena od tropskih do arktičkih voda i na nizu ekosistema – od koralnih grebena do otvorenih okeana.

“Trenutno znamo relativno malo o tome kako će klimatske promene uticati na morski život”, kaže Konel. “Do sada smo se uglavnom oslanjali na prognoze vezane za globalne promene. Ova analiza kombinuje rezultate svih tih eksperimenata kako bi ispitala efekte više vrsta stresora na kompletne ekosisteme”.

Istraživači su otkrili da vrste mogu samo do određene mere da se prilagode toplijim i kiselijim vodama. Mali broj vrsta će preživeti negativne efekte porasta ugljen-dioksida, zbog čega će doći do nestanka brojnih vrsta u lancu ishrane. Mikroorganizmi bi mogli biti izuzetak, jer će im se povećati broj i raznovrsnost.

“Zbog bržeg metabolizma koji će životinje imati u toplijim vodama, postojaće i veća tražnja za hranom, ali će nje biti sve manje”, kaže Nagelkerken.

“Doći će do kolapsa vrsta od vrha do dna lanca ishrane.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: