SpaceX planira kolonizaciju Marsa?

SpaceX, privatna kompanija u vlasništvu Ilona Maska, uskoro će objaviti najnovije velike planove za budućnost, koji su okarakterisani kao "najuzbudljivija stvar svih vremena".

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

18:15

Default images

To je na svom Tviter profilu objavio Kris Bergin, urednik sajta NASASpaceFlight, koji tvrdi da je video detalje planova SpaceX-a.

Odmah su krenule špekulacije šta bi moglo biti "najuzbudljivije", a najviše se spominje kolonizacija Marsa.

Mask, osnivač PayPala i Tesla Motorsa, pokrenuo je SpaceX pre 13 godina i trenutno njegova firma razvija projekte raketa za višekratnu upotrebu i kapsule Dragon, koje bi trebalo da se koriste za odnošenje zaliha na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kompanija takođe radi na modifikovanoj verziji Dragona za ljudsku posadu, te zajedno sa NASA-om planira misiju za 2020. godinu u kojoj bi robotizovana sonda sletela na Mars i poslala uzorke nazad na Zemlju.

Mask je takođe objavio planove da zagreje Mars pomoću nukleranih eksplozija, kako bi Crvena planeta bila pristupačnija za ljude.

SpaceX navodno radi i na projektu pod nazivom Mars Colonial Transport, koji bi koristeći rakete za višekratnu upotrebu i kapsule prevozio ljude do Marsa.

Navodno, kapsula bi bila toliko velika da bi u nju moglo stati i 100 ljudi. Rakete Raptor su prvi put testirane prošle godine.

U januaru je Mask izjavio da se nada da će do kraja godine objaviti detalje "nove arhitekture“ za transportni sistem za Mars, a Kris Bergin smatra da je upravo to "najuzbudljivija stvar svih vremena"

"Svi znamo za okvirni plan, ali smatram da ćemo svi biti zapanjeni kada se ti planovi konačno objave, čak i ako samo polovina njih postane stvarnost", izjavio je Bergin.

I sam Mask je pre tri nedelje probudio maštu pratilaca na Instagramu objavivši seriju umetničkih dojmova Dragon kapsule na Marsu.

Ali u trci za slanje ljudi na Crvenu planetu nije samo SpaceX. Neprofitna organizacija MarsOne je najavila kolonizaciju Marsa za 2027. godinu, a predsednik SAD-a Barak Obama predviđa NASA-inu misiju s ljudskom posadom na Mars posle 2030. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: