Šta je panseksualnost?

Kontroverzna pevačica Majli Sajrus ponovo je izazvala skandal izjavivši nedavno u jednom intervjuu da sebe smatra “panseksualkom”.

Život

Izvor: Independent

Utorak, 01.09.2015.

13:49

Default images
Beta / Richard Shotwell/Invision/AP

Pevačica je ispričala da je svojoj mami priznala da je biseksualna kada je imala samo 14 godina, ali sada kaže da se identifikuje sa mnogo širom seksualnom orijentacijom. Šta uopšte znači panseksualnost?

Evo nekih podataka:

Šta je panseksualnost?

Panseksualnost je seksualna orijentacija kojom se opisuje privlačnost prema ljudima svih rodnih identiteta i pola. Panseksualci mogu da se zaljube u muškarce, žene, homoseksualce, aseksualce, poliseksualce, transseksualce ...

Kako se to razlikuje od biseksualnosti?

Biseksualne osobe prepoznaju da muškarci i žene nisu istog roda, ali ih privlače i jedni i drugi.

Panseksualnost podrazumeva da rod ne mora ni da se registruje da bi se osećala privlačnost prema nekoj osobi, pa je moguće da se osoba te orijentacije zaljubi i u one osobe čiji rod nije na prvi pogled očigledan.

U čemu se razlikuju panseksualnost i poliseksualnost?

Poliseksualnost je privlačnost ka ljudima različitih seksualnih orijentacija. “Poli” je na grčkom prefiks koji označava “više” ili “mnogo”, dok “pan” predstavlja “sve”. Tako panseksualci mogu da se zaljube u sve vrste seksualnih identiteta, a poliseksuaci samo u neke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: