"Stiv Džobs je bio čovek bez osećanja"

Četiri godine nakon smrti, koosnivač fompanije Apple Stiv Džobs i dalje fascinira javnost, a ove jeseni stižu dva filma koja analiziraju njegov život i karijeru.

Život

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

12:25

Default images
Foto: Gettyimages

Za nagrađivanog autora dokumentarnih filmova Aleksa Gibnija vreme je da se ponovo proceni perfekcionista koji je uneo revoluciju u način kojim ljudi komuniciraju, ali čiji je odnos prema prijateljima, porodici i saradnicima često bio pun kontradiktornosti.

Dokumentarac "Stiv Džobs: Čovek u mašini" ("Steve Jobs: The Man in the Machine") suprostavlja čoveka koji je težio da bude budistički monah i biznismena koji je odbio da prizna očinstvo nad svojim prvim detetom i predsedavao kompanijom koja je kineskim proizvođačima iPhonea plaćala siću i time umanjivala svoje filantropske programe, ostvarujući pritom milijarde dolara profita.

"Imao je fokus monaha, ali bez osećanja", trvdi Gibni u filmu čiji je slogan "Odvažan. Briljantan. Brutalan ("Bold. Briliant. Brutal"). Dokumentarac, koji stiže u američke bioskope 4. septembra, kombinuje arhivske snimke i razgovore sa novinarima, Džobsovim nekadašnjim prijateljima i bivšim zaposlenima u Appleu.

Gibni kaže da nije nameravao da omaložava Džobsa čija je smrt, kao posledica raka pankreasa, 2011. godine izazvala tugu širom sveta, kao što obično biva kada premine neka rok zvezda.

"Snimajući ovaj film želeo sam da vidim zbog čega je toliko ljudi, koji nisu poznavali Stiva Džobsa, plakalo kada je otišao", objasnio je autor. "Postoji tolika strast prema osobi i njenom radu, toliko duboka da se nikakva kritika ne toleriše. Zbog čega je to tako? Zar nije moguće da govorimo o tome koliko su bedno plaćeni radnici u Kini i istovremeno se divimo tehnološkim dostignućima Appleovog proizvoda?", zapitao se Gibni.

Gibni je rekao da bi voleo kada bi mogao da postavi Džobsu jedno pitanje. "Stalno je govorio o vrednostima, vrednostima Applea. Ali voleo bih da pitam Stiva Džobsa koje su njegove lične vrednosti", dodao je on.

Drugi film o Džobsu ove jeseni je igrani film "Stiv Džobs" u kome igra Majkl Fasbender, a u bioskope stiže u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: