"Radoznalost" na Marsu - 2. dan

Posle uspešnog sletanja rovera "Kjuriositi" na površinu Marsa i prvih crno-belih snimaka u niskoj rezoluciji ovog istorijskog poduhvata, NASA je počela sa emitovanjem kvalitetnijih fotografija nastalih tokom sletanja, kao i prvih snimaka površine Crvene planete.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

12:45

Default images

Sletanje "Radoznalosti" na Mars u ponedeljak išlo je u minut po planu: u 7.22 rover je ušao u atmosferu Marsa, u 7.30h otvorio se padobran koji je letelicu usporio sa brzine od 21.240 km/h do potpunog zaustavljanja, a u 7.31 - uz oduševljenje u kontrolnom centru NASA, kapsula "Kjuriositi" spustila se na Mars.

Prema signalu koji je stizao sa kompjutera, sve je proteklo u najboljem redu i misija istraživanja Crvene planete mogla je da počne. Prve hi-res fotografije biće dostupne tek za nekoliko nedelja.



Sletanjem rovera "Kjuriositi" (koji često nazivaju i MSL - Mars Science laboratory) na Mars, počinje dosad neviđeno dvogodišnje naučno istraživanje u potrazi za dokazima o postojanju života na toj planeti.

Foto: NASA/JPL-Caltech (Jedna od prvih fotografija sa površine Marsa)
Rover je opremljen posebnom plutonijskom, nuklearnom baterijom koja bi trebalo da bude dugovečnija od solarnih ćelija koje su korišćene u ranijim misijama i trebala bi da izdrži barem nekoliko godina.

S udaljenosti od 248 miliona kilometara, u laboratoriji "Jet Propulsion" u Pasadeni akciju je pratilo 1400 naučnika, inženjera i gostiju, a još pet hiljada ljudi sudbinu sonde "Kjuriositi" pratilo je u obližnjem Tehnološkom institutu.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
"Kjuriositi" je opremljen "očima" senzorima/kamerama koje gledaju i analiziraju Marsovu površinu. Opremljen je "ušima" putem kojih sluša naređenja koja dolaze iz NASA. "Radoznalost" ima i brojna "usta" kojima može da analizira stene i prašinu koju će usisati i hemijski analizirati.

Takođe može da buši stene kako bi izvukla materijal nataložen u donjim slojevima. To je posebno važno kako bi se pronašli organski molekuli koje bi možda mogli biti uništeni na površini. "Kjuriositi" je robot, ali više deluje da je "pravi" naučnik: skeptičan je, izvodi eksperimentalne kontrole i više puta proverava svaki rezultat. Ima i jednu veliku prednost u odnosu na ljude – otporan je radioaktivne i toksične materije...

Pratite sva dešavana na Marsu na sajtu NASA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: