Vrane ne zaboravljaju lica napasnika

Vrane su u stanju da zapamte lica ljudi koji su predstavljali pretnju za njih, kao i da pozovu pripadnike svoje vrste da im pomognu da im se osvete, pokazalo je istraživanje čije rezultate prenosi časopis britanskog Kraljevskog društva (Proceedings of the Royal Society).

Život

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2011.

19:29

Default images

Vrane mogu i da svoje loše iskustvo sa pojedinim ljudima prenesu na širu populaciju vrana, tvrdi koautor studije Džon Marclaf sa Vašingtonskog univerziteta.

Zaintrigirani ponašanjem vrana koje žive na njihovom kampusu u Sijetlu, Marclaf i dvojica kolega želeli su da utvrde da li će se ptice setiti lica osobe sa kojom su doživele traumatično iskustvo.

Za svoj eksperiment naučnici su sa identičnim maskama na licu hvatali i prstenovali ptice, da bi ih potom puštali na slobodu. Zatim su posmatrali reakcije vrana.

Čim bi videle masku, vrane bi počele besno da grakću, mašu krilima i da se okupljaju u preteću gomilu.

Kada bi, putujući u druge krajeve grada, istraživači stavljali maske na lica, vrane koje dotad nikada nisu hvatane odmah bi prepoznale "opasnu facu".

Ponašanje vrana dokazuje da ptice uče ne samo iz direktnog iskustva, već i kroz komunikaciju sa drugim pripadnicima vrste.

Tokom petogodišnjeg istraživanja, naučnici su proširili eksperiment na još nekoliko lokacija, koristeći i druge maske. Bez obzira na promenu maski, sve je više vrana reagovalo na dolazak "opasne" osobe.

Uzbuna se nije samo širila i na vrane iz susedstva, već su i mlade vrane, posmatrajući reakcije roditelja, počele da ih imitiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: