Uskoro efikasna kontracepcija za muškarce

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2006.

17:34

Default images

Efikasno kontraceptivno sredstvo za muškarce je na pomolu, pokazalo je istraživanje američkih naučnika sa Univeziteta "Vašington" u Sijetlu.

Naučnici su otkrili da dnevna upotreba testosteron-gela i injekcija progesterona, pod nazivom DMPA, na svaka tri meseca, može skoro u potpunosti da obustavi proizvodnju sperme kod muškaraca.

Doktorka Stefani Pejdž i njene kolege su istraživali kakav dugoročni uticaj ima upotreba testosteron-gela i injekcija DMPA na 44 zdrava muškarca starosne dobi između 18 i 55 godina. Nekim ispitanicima je svake dve nedelje davan i "acilin", snažan "obustavljač" proizvodnje hormona testosterona.

Muškarci su na svake dve nedelje, tokom šest meseci, davali uzorke svoje semene tečnosti, a ispitivanje na testosteron-gel i injekciju DMPA je obavljeno u roku od 36 nedelja. "Svi muškarci su imali smanjenu proizvodnju sperme", napisali su Pejdž i njene kolege u novembarskom izdanju ccasopisa "Klinička endokrinologija i metabolizam", s napomenom da "acilin" nije duže delovao od toga.

"Za sada, nema nikakvih negativnih propratnih efekata  prilikom upotrebe testosteron-gela i injekcija DMPA", izjavila je Pejdž i dodala da, što se tiče propratnih efekata u slučaju dugotrajnog korišećenja tih preparata, rezultati bi tek trebalo da se dobiju.

Još jednu brigu predstavlja i to kakav će uticaj dugotrajna upotreba testosteron-gela imati na prostatu. "Nismo videli nikakve promene u markerima, ali samo dugotrajna studija nad većim brojem muškaraca može dati prave rezultate", ocenila je dr Pejdž.

(Tanjug)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: