Papa: Bog iza "Velikog praska"

Božji um je iza svih kompleksnih naučnih teorija, poput one o "Velikom prasku", a hrišćani bi trebalo da odbace ideju da je svemir nastao slučajno, izjavio je papa Benedikt XVI.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2011.

22:48

Default images

"Svemir nije nastao slučajno, kao što neki žele da verujemo", rekao je papa na Bogojavljenje po gregorijanskom kalendaru.

"U razmišljanju o tome (svemiru), treba da proniknemo u dubinu i uvidimo mudrost tvorca, neiscrpno stvaralaštvo Boga", rekao je Benedikt u besedi pred 10.000 ljudi u crkvi Svetog Petra u Vatikanu.

Papa veoma retko govori o evoluciji i teorijama poput one o "Velikom prasku", kojom naučnici objašnjavaju nastanak svemira pre 13,7 milijardi godina, naveo je Rojters.

Prema njegovim rečima, teorije o poreklu i razvoju svemira i ljudskih bića nisu u suprotnosti s verom, ali ne pružaju odgovore na mnoga pitanja.

"Svet nas, svojom lepotom, tajanstvenošću, veličanstvenošću i razboritošću... može voditi samo ka Bogu, tvorcu neba i zemlje", kazao je papa.

Benedikt, kao i njegov prethodnik Jovan Pavle, pokušava da promeni imidž Crkve kao antinaučne institucije, navodi agencija.

Rimokatolička crkva je stekla takvu reputaciju pre više vekova zbog progona mnogih naučnika, koje je optuživala za jeres, poput Galileja, koji je tvrdio da se Zemlja okreće oko Sunca.

Galilej je rehabilitovan, a Crkva sada prihvata evoluciju kao naučnu teoriju i smatra da je Bog primenio prirodni proces evolucije za stvaranje ljudske vrste.

Katolička crkva više ne zastupa kreacionizam - verovanje da je Bog stvorio svet za šest dana, kao što je to opisano u Bibliji, i tumači Knjigu postanja kao alegoriju.

Crkva se, međutim, ne slaže sa ateističkom filozofijom da evolucija opovrgava postojanje Boga ili Božje uloge u stvaranju sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

23 h

Podeli: