Gej brakovi nisu univerzalno ljudsko pravo

Evropski sud za ljudska prava presudio je da države nemaju obavezu da dozvole brakove istopolnim osobama, odbacivši na taj način zahtev jednog austrijskog para da im država omogući da stupe u brak.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

16:29

Default images

Evropski sud je, u obrazloženju presude, naveo da prava Horsta Mihaela Šalka i Johana Franca Kofa nisu prekršena time što im je onemogućeno da u Austriji stupe u bračnu zajednicu, javila je agencija AP.

Sedmočlani panel sudija jednoglasno je presudio da njihov zahtev ne štiti Evropska konvencija o ljudskim pravima i u obrazloženju odluke dodao da će, iako postoji "rastući konsenzus u Evropi o pitanju zakonskog priznanja brakova istopolnih osoba", prepustiti pojedinačnim državama da odluče u kakvim oblicima on može biti zasnovan.

U Austriji istopolni parovi mogu ozakoniti svoju vezu, ali različito u odnosu na heteroseksualne brakove, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: