Novi zakon traži više pozitivnih vesti

Senat rumunskog parlamenta odlučio je da informativne emisije televizija i radija moraju da sadrže 50 odsto "pozitivnih" vesti da ne bi bacale Rumune u depresiju, prenosi rumunska štampa.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2008.

12:00

Default images

Jedan poslanik i jedan senator pokrenuli su inicijativu da se u zakon o audiovizuelnim medijima unese obaveza da informativne emisije sadrže 50 odsto "pozitivnih" vesti, što je Senat jednoglasno usvojio.

U obrazloženju te inicijative navodi se da informativne emisije sadrže isuviše nasilja, agresivnih pojava i zločina, što utiče depresivno na gledaoce, pa treba uravnotežiti emisije "pozitivnim" vestima.

Reagovanja na taj predlog su burna u rumunskim medijima i među političarima.

"Jednoglasna glupost u Senatu", "Pozitivne vesti za mentalno zdravlje naroda", "Senatori stvaraju program televizija", neki su od naslova iz štampe.

Rumunski klub štampe obratio se predsedniku Trajanu Baseskuu sa zahtevom da ne potpisuje takav zakon, jer je neustavan i ocenjujući da je "samo u autoritarnim režimima zakonom predviđena obaveza da se hvale aspekti iz društvenog života".

Premijer Kalin Popesku Taričeanu je takođe uputio pismo predsedniku Baseskuu u kome od njega traži da ne proglasi taj zakon jer medijima ograničava slobodu izražavanja.

Predsednik Nacionalnog audiovizuelnog saveta Razvan Popesku izjavio je da je taj zakon neprimenljiv jer se "događaji ne mogu programirati, a vest je vest, ona nije ni pozitivna ni negativna".

Popesku je naglasio da zakon kao ovaj izglasan u Senatu ne postoji u evropskoj novinskoj praksi niti zakonodavstvu.

Novi zakon o audiovizuelnim medijima ne može da stupi na snagu bez saglasnosti predsednika države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: