Život

Petak, 14.09.2007.

10:53

Prva vakcina protiv raka grlića materice

Na srpsko tržište stigla je dugo najavljivana, prva i jedina četvorovalentna vakcina protiv raka grlića materice „gardasil“, čiji je proizvođač američka farmaceutska kompanija "Merk", koja se u maloprodaji može kupiti po ceni od oko 9.600 dinara po dozi.

Izvor: B92

Default images

Svakog dana jedna žena u Srbiji umre od raka grlića materice, a godišnje se otkrije 1.400 novih slučajeva. Ova bolest je na drugom mestu po učestalosti uzroka smrti žena širom sveta, a Srbija je u samom vrhu po broju obolelih.

Kliničke studije izvedene u Americi pokazale su da je vakcina u sto odsto slučajeva sprečila pojavu raka grlića među ženama koje su prvi put bile izložene humanom papiloma virusima po primanju vakcine.

„Gardasil“ je registrovan u Agenciji za lekove u oktobru prošle godine i prošao je sva ispitivanja, čime je potvrđeno da je reč o visokokvalitetnoj i efikasnoj vakcini. Davaće se na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja i Gradskom zavodu za javno zdravlje, ali i u privatnim klinikama i ordinacijama koje imaju potrebne uslove za čuvanje vakcina.

"Gardasil" je prva vakcina koju je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila kao prevenciju protiv humanog papiloma virusa, naročito njegovih kancerogenih oblika tipa 16 i 18, koji izaziva rak grlića materice. Vakcina je namenjena mladim ženama između 19. i 26. godine, koje nemaju taj virus. Daje se u tri doze, i to dva, odnosno šest meseci nakon prve doze.

Trenutno se “gardasil” može kupiti u većim privatnim apotekama, ali se vrlo brzo očekuje i u državnim apotekama.

Prema rečima dr Predraga Kona, epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ova vakcina štiti i od genitalnih kondiloma, to jest polnih bradavica, a najnovije studije su pokazale da ima zaštitni efekat i protiv raka vagine.

Rezultati istraživanja pokazali su da je "gardasil" delotvoran skoro 100 odsto protiv papiloma virusa tipa 16 i 18 koji su uzročnici 70 odsto slučajeva raka materice, ali da je efikasan i protiv ostala dva tipa, 6 i 11, koji su uzročnici 90 odsto slučajeva bradavica na genitalnim organima. Sekundarni efekti bili su veoma retki.

Humani papiloma virus (HPV) prenosi se seksualnim putem, a vakcina će najbolje delovati ukoliko se da pre nego što je devojka imala prilike da se zarazi virusom.

Ova vakcina je odobrena u svim zemljama Evropske unije, a u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Italiji i Slovačkoj stigla je i na pozitivnu listu lekova koji se dobijaju o trošku države. Za sada Republički zavod za zdravstveno osiguranje neće snositi troškove nabavke i vakcinacije „gardasilom“.

Kao prvi i glavni konkurent "gardasilu" pojavila se nova vakcina "cervarix", koju proizvodi Glaksosmitklajn. Ta vakcina je već odobrena za upotrebu u Australiji, a očekuje se da će uskoro dobiti dozvolu i u Evropi.

Lekari, međutim, upozoravaju da nijedna vakcina nije 100 odsto sigurna zaštita i da žene i dalje treba da idu na redovne preglede i da rade test Papanikolau.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: