- Vesti -

Optimisti žive duže

Podeli

Optimisti žive duže od onih koji imaju mračan pogled na svet, pokazalo je istraživanje klinike Mejo.

U okviru istraživanja ispitivano je oko 7.000 odraslih, počev od njihove srednje škole sredinom 60-tih godina. Stručnjaci su otkrili da su oni koji su bili optimisti u mladosti, imali manji rizik da umru u narednih 40 godina.

U proseku, oni koji su najveći pesimisti, imaju 42 odsto veću šansu da umru od bilo kakve bolesti u odnosu na optimiste.

Optimisti duže žive bez obzira na zdravstveno stanje. Oni manje pate od depresije, u boljoj su fizičkoj formi, više vode računa o ishrani i više se kreću, navodi se u studiji.

Tokom višegodišnjeg istraživanja ispitanici su povremeno popunjavali upitnik kako bi se utvrdilo kakvo im je stanje duha. Optimisti smatraju da su negativni događaji prolazni i ne utiču na njihovo ponašanje i pogled na svet. Pesimisti, naprotiv, sve događaje primaju k srcu, često krive sebe i veruju da loši događaji neće nikada proći.

(Tanjug)

Prati B92 na Viberu

Vesti

Otkriveno poreklo ljudske svesti?

Ljudska svest definisana je kao stanje budnosti i reaktivnosti na događanja u okolini, odnosno kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici. Ipak, uprkos važnoj ulozi koju ima u našim životima, zapravo veoma malo znamo o načinu na koji funkcioniše.

Vesti subota 18.11. 17:15 Komentara: 2
strana 1 od 3567 idi na stranu