Evo kako su tamponi spasili Jorkšir

Professor Dejvid Lerner sa Univerziteta u Šefildu osmislio je vrlo efikasan i jeftin metod proučavanja uzoraka vode.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

10:20

Default images

Professor Dejvid Lerner svakodnevno postavlja tampone u potoke i kanalizaciju širom Jorkšira - ispostavilo se da ovaj ženski higijenski proizvod predstavlja veoma jednostavno, efikasno i jeftino rešenje za prikupljanje uzoraka vode kako bi se proučio njen kvalitet.

Naime, Velika Britanija u poslednje vreme ima veliki problem sa tzv. “sivom vodom”. U zemlji postoje dve vrste odvodnih kanala: sanitarni, koji prikuplja praktično sve što ljudi u gradu puste niz slivnik i kišni kanal, koji prikuplja kišu, vodu sa trotoara, vodu koja se sliva niz krovove itd.

Voda iz kišnih slivnika sliva se u prirodne izvore poput potoka ili reka, a problem nastaje kada sadržaj, predviđen za sanitarne kanale, završi u kišnom kanalu. Osim hemikalija, siva voda voda sadrži različite vrste virusa, ljudske patogene gljivice i mnoštvo fekalnih bakterija, a kada dospe u kanal, teško je razlikovati je od čiste vode. Jedan od načina da se utvrdi da li je potok kontaminiran je ispitivanje prisustva “optičkih posvetljivača”, redovnih dodataka deterdžentima koji izbeljuju veš. Kada se izlože ultraljubičastom svetlu, sijaju, što je jasan indikator zagađenja.

U kanale je moguće ugraditi kablove sa optičkim vlaknima koji bi registrovali prisustvo hemikalije, ali ovo sredstvo prilično je skupo - metar kabla košta oko 12,5 evra. Ništa jeftiniji nisu ni spektrofotometri, koji zahtevaju kalibraciju za dobijanje pouzdanih rezultata.

Kako su optički izbeljivači po prirodi lepljivi što im omogućava dugotrajno zadržavanje na odeci, čak i najmanja količina vrlo brzo se kačila na pamučnu vatu od koje se tampon sastoji. Tamponi su prvo postavljeni na 16 različitih mesta i nakon 3 dana poslati na ispitivanje. Izlaganje ultraljubičastom svetlu dalo je izvanredne rezultate - bilo je vrlo očigledno koji uzorci su bili pozitivni, a koji negativni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: