U čemu je tajna savršene pice?

Američko udruženja hemičara odlučilo je da, uz malu pomoć hemije, pojasni u čemu se krije tajna tako dobrog ukusa pice.

Izvor: Izvor: B92, American Chemical Society

Utorak, 14.10.2014.

13:04

Default images

Počnimo od testa koje se koristi za pravljenje podloge za picu. Ono je sačinjeno samo od brašna, vode, soli i kvasca. Najčešće je to pekarski kvasac, u hemiji poznat kao „Saccharomyces cerevisiae“, koji se osim za podizanje testa koristi i za fermentaciju napitaka, u prvom redu raznih vrsta piva.

Potom dolazi prva vrsta sosa ili namaza. Među različitim vrstama izdvajaju se oni od paradajza, koji se kod nas najčešće koriste, a koje krasi izvesna doza kiselosti. Ako se koristi pasirani paradajz ili ceo plod iz konzerve, kiselost je nešto manja.

(Ova vrsta kiseline može kod pojedinih ljudi izazvati gastroezofagealnu refluksnu bolest - GERB - oboljenje digestivnog sistema uzrokovano vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak. Ista se delimično može neutralisati dodavanjem male količine sode bikarbone u testo za picu.)

Sir koji se potom dodaje na picu ima nekoliko važnih sastojaka. Ukoliko se koristi onaj mlečnog, a ne biljnog porekla, sir sadrži kazein, jedan od glavnih proteina u kravljem mleku, veoma koristan po naš organizam.

-- Pročitajte i Nauka tvrdi da su ovo najbolji sirevi za savršenu picu --

Uz druge proteine i masti koje mleko ne gubi pri procesu pravljenja sira, mlekari često dodaju i enzim himozin radi zgrušavanja mleka. Ovom prilikom preporučuje se upotreba mocarele kao najprikladnijeg sira za picu, kako zbog svoje svežine i dobro očuvanih sastojaka, tako i zbog najdivnijeg topljenja na visokim temperaturama.

Ostatak sastojaka koji se stavljaju na picu zavisi od onoga ko je priprema. Međutim, ono što je važno jeste da se svi zajedno tope i sjedinjuju, dajući pici neodoljiv ukus.

Prvo se topi sir, recimo mocarela, koja prelazi u polutečno stanje. Tačnije, oslobađaju se i tope korisne masti, dok će se kalcijum pobrinuti da kazein bude čvrsto vezan. A kalcijum je, znamo, dobar koliko i za mocarelu toliko i za naše kosti.

Daljim pečenjem dolazi do reakcije između šećera i amino-kiselina koje kreiraju jedinstveni ukus na temperaturi iznad 140 stepeni Celzijusa. (Mallardova reakcija). Jedna od posledica ove reakcije je divna, braonkasta boja koju poprima pečeno testo kao i dobro pečeni delovi sira.

Uz sve to, treba dodati i divne ukuse sastojaka i začina kojim se pica uglavnom obogati, uključujući šunku, pečurke, origano... Pa, prijatno!

Foto: jeffreyw / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: