Šta 35.000 morževa radi na obali Aljaske? (FOTO)

"Vreme je", rekli su morževi i okupili se na kopnu pošto više nisu mogli da nađu led.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

16:50

Default images

Blizu 35.000 morževa otkriveno je ovog meseca na severozapadu obale Aljaske pošto nisu mogli da nađu led na moru zbog klimatskih promena, javila je Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

Neobično i masovno okupljanje morževa primećeno je 13. septembra. Morski sisari koriste led za ronjenje kako bi lovili hranu u plitkim obalama i kako bi se odmarali i tako izbegavali duga i naporna plivanja.
Foto: Beta/AP
Iako je normalno da morski led ode u duboke vode okeana kada su leti temperature više, poslednjih godina led je se pomerio još dalje.

Ubrzano nestajanje leda je povezano s klimatskim promenama u kojima otvorena voda absorbuje toplotu i ubrzava proces otapanja.

World Wildfire Fund procenjuje da se arktički led gubi u proseku 3.5-4.1 posto svake decenije i to od 1979. do 2012. godine.
Foto: Beta/AP
Nestajanje prirodnog staništa uticalo je da se grupe morževa smeste na obalu. Prvi put se to desilo 2007. godine blizu obala Aljaske a vratili su se 2009. i 2011.

"Morževi nam govore ono što su polarni medvedi već odavno rekli", rekla je Margaret Vilijams direktorka WWF.

"Arktička klima se menja eksremno brzo i vreme je da svet shvati i učini nešto po pitanju promene klime", dodala je ona a piše Time.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: