Giardino

Simpatična trattoria koja svom imenu Giardino, koje u prevodu znači bašta, može da zahvali blizini Botaničke Bašte. Od oktobra prošle godine ovaj mali restoran koji nosi duh italijanskih restorančića privukao je mnoge ljubitelje dobre kuhinje.

Piše: Aleksandar Dimitrijeski

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

10:00

Default images

Adresa: Vojvode Dobrnjca 4
Tel: 011/ 275-9092; 064/ 360-6222
veb: www.giardinotrattoria.co.yu
Već na samom ulasku u restoran osetićete prijatan miris italijanske kuhinje koji će vas uvući unutra ako ste gladni. Giardino ima dvadesetak mesta u svom zatvorenom delu i 4 stola u bašti gde može da se smesti petnaestak ljudi. Sam ulaz je veoma simpatično urađen. Nekoliko stepenika koji vode dole i ugledaćete veliki šank pred sobom. Sa desne strane je mala sala sa nekoliko stolova sređena u stilu koji je dobro poznat, drvo, cigla, i simpatične stolice koje su kombinacija gvožđa i pruća.

Detalj koji smo odmah primetili na zidu je diploma najpriznatije Italijanske škole kuvanja "Alma" iz Parme koju je glavni kuvar restorana zaslužio tokom sedmodnevnog kursa za kuvare italijanskih restorana iz naše zemlje. Ovo je kurs koji je održan pod pokroviteljstvom Italijanskog Instituta za Spoljnu Trgovinu iz Beograda i na kome je 2006 godine poznati svetski kuvar Michel Magada koji radi kao predavač slavne škole iz Parme, podučavao 25 srpskih kuvara veštinama italijanske kuhinje.
Zauzeli smo našu poziciju i uvideli da je osoblje Giardina ljubazno i neposredno tako da verujemo da ćete se osećati dobro i opušteno. Pregledali smo meni i poručili. Bilo nas je troje i odlučili smo se za početak za supe. Dva puta Minestrone i jedna supa Straćatela.

Napomenuto nam je da recepti po kojima se hrana sprema nisu po strogim pravilima italijanske kuhinje već je kuvar sebi dao slobodu da izabere najbolji ukus i najbolju kombinaciju. U minestrone supi, koja je suštinski supa od povrća, ovde smo pronašli kombinaciju pančete i parmezana uz naravno nezaobilazno povrće. Kombinacija je odlična, i treba pohvaliti kuvara za kreativnost. Supa Straćatela je takođe bila ukusna a u glavne sastojke ulaze parmezan i jaja. Supe su 170 dinara a sledeće što smo naručili su bile penne sa četiri vrste sira, taljatele sa tikvicama i pršutom, i taljata sa vrganjima.
Za nekih dvadesetak minuta servirano nam je sledeće što smo naručili. Porcije su bile veoma pristojne kada je količina u pitanju a ukus jako dobar. Grebali smo se jedni od drugih jer smo želeli svi sve da probamo. Iako jela koja se spremaju sa četiri vrste sira umeju da budu teška, ovde to nije bio slučaj. Ono što smo uspeli da prepoznamo su bili gorgonzola i parmezan i neka vrsta dimljenog kačkavalja. Za četvrtu vrstu sira nismo sigurni koja je, ali je svakako ublažila ukus i napravila ga veoma prijatnim.

Taljatele su pored tanko sečene pršute imale sveže tikvice koje ovoj pasti daju odličan ukus. U Taljati primećujemo odlično spremljeno meso sa dobrim sosom koji pored vrganja poseduje i dozu ukusa koju stvara belo vino sa kojim je preliv napravljen. Ono što nam se generalno dopalo je to što su ukusi određenih sastojaka tako istaknuti da se ne suprotstavljaju drugim ukusima i ako jedete tikvicu, vi ćete baš nju i osetiti, njen ukus neće biti zabašuren nekim drugim sastojkom. Cene ovih jela su bile sledece: 520 dinara za tanjir taljatela, 460 dinara za pastu sa četiri vrste sira i taljata sa vrganjima koja spada u kategoriju glavnih jela je 870.
Primećujemo u meniju, a i vi ćete ako posetite ovo mesto da je za ovako mali restoran veoma veliki izbor hrane. Zastupljene su razne vrste paste, salate koje su veličine obroka, piletina na nekoliko načina, razne vrste bifteka i telećeg mesa, a tu su i njoke, lazanje, rižoto i neke druge možda nestandardne stvari poput pohovane mocarele. Ono što su nam takođe napomenuli je da se meni ovde menja u zavisnosti od sezone, tako da ćete verovatno biti u prilici da probate i neka jela koja se možda trenutno ne nalaze na meniju.

Za kraj smo ostavili palačinke… prave domaće ukusne palačinke. Ovo namerno kažemo jer smo na nekim mestima u gradu imali priliku da probamo i neke "gumirane" i često manje ukusne palačinke. U porciji su dve palačinke i moramo da primetimo da nam je već bilo previše hrane za jedan dan. Od ostalih slatkiša tu su i čokosalama, tiramisu i razne vrste sladoleda i voćnih kupova.
Izbor pića je dobar, od vina su zastupljena domaća, Italijanska, Čileanska, Australijska i vina iz Kalifornije. U Giardinu ćete biti u prilici da popijete i neke sveže ceđene sokove. Ono što još treba izdvojiti iz njihove ponude je doručak koji se servira od 10 do 13 časova. Cene doručka uz koji gratis dobijate čašu đusa ili mleka, su od 150 do 250 dinara.

Ono što smo primetili ali nam nije zasmetalo jer nam je taj miris prijao je relativno slaba mogućnost provetravanja, tako da ćete osetiti i miris spremanja hrane koju naručite. U našem slučaju, ona je pojačala osećaj gladi, tako da smo po hrani brzo dejstvovali, čim su je izneli pred nas.
Prosek računa po osobi bi ovde mogao da se kreće od 700 do 900 dinara uključujući i kuver koji je 50 dinara i ako izuzmemo naravno konzumaciju vina ili drugog alkohola što smatramo jako dobrom cenom za ono što nam je ponuđeno.

Parking nam nije predstavljao problem, jer u ovom delu grada parking zona još uvek nije aktuelna a pored mesta koje smo mi zauzeli bilo je još par slobodnih.

U Giardinu u ovom trenutku primaju gotovo sve kartice izuzev Dajnersa za koji su nam rekli da će biti uveden u kratkom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: