Zbog čega se razlikuju muški i ženski mozak?

Muški i ženski mozak su premreženi na potpuno različite načine, što objašnjava različite pristupe rešavanju određenih zadataka i dobijene rezultate, pokazala su nedavna skeniranja ljudskih mozgova.

Život

Izvor: Izvor: BBC

Utorak, 03.12.2013.

15:24

Default images

Američki istraživači sa Univerziteta Pensilvanija su skenirali mozgove skoro 1.000 muškaraca, žena, dečaka i devojčica i naišli na upečatljive razlike u njihovom izgledu i fukcionisanju.

U naknadno napravljenim "moždanim mapama" otkrivene su velike razlike u muškom i ženskom mozgu, a glavna razlika je u tome što je muški mozak povezan spreda pa unazad ka periferiji, dok je ženski mozak "premrežen" tako da stvara veze između dve hemisfere - leve i desne.

Ove razlike mogu da objasne zbog čega muškarci uglavnom imaju bolje rezultate u učenju i rešavanju jednog zadatka, poput vožnje bicikla ili različitih vrsta navigacije, dok su žene uspešnije u usvajanju i rešavanju nekoliko zadataka odjednom, saopštili su naučnici u žurnalu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Isti dobrovoljci koji su se prijavili rešavali su nekoliko kognitivnih testova, a rezultati su potvrdili ove tvrdnje naučnika.

Žene su pokazale bolje rezultate u pažljivosti, pamćenju reči, ukupnoj memoriji i društvenim saznanjima, dok su muškarci bili bolji u prostornom snalaženju i senzorsko-motoričkim sposobnostima.

"Vrlo je interesantno, na osnovu ovog skeniranja, uočiti koliko su zaista mozgovi žena i muškaraca komplementarni", rekao je Ruben Gnur, jedan od učesnika u ovom istraživanju.

"Detaljne mape mozga nam neće pomoći samo da bolje razumemo razlike o tome kako muškarci i žene razmišljaju, već će nam dati i bolji uvid u korene neuroloških poremećaja, koji su u većini slučajeva uslovljeni polom", dodao je on.

Foto: freedigitalphotos.net/smokedsalmon

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: