Fashion štrikeraj

No, ne padajte u očaj, modni trendovi se ove godine nisu preokrenuli, te ako ste pratile prošlogodišnje, vrlo lako možete izgledati trendy u svome preduzeću i ove sezone bez bitnijih promena, a kako čizma glavu čuva da se pozabavimo prvo istom.

Piše i secka: Marko Stojaković

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

16:02

Default images

Čizme

Pa da vidimo: u potpuno šarolikoj modi izgleda da možete na svoju damsku nožicu staviti što-šta i ispasti tres chic. Kako red nalaže prvo se valja obratiti žrtvama mode. Nadamo se da ste još prošle godine nabavili konjičke čizme, naravno kod Labradora (kupujmo domaće, spasimo Srbiju...), i time osvetlali svoj obraz prave trendseterke, ako niste-odmah pohitajte u Hermes, ili Batu i kupite iste. Bez obzira imali konja ili ne čizme za jahanje su le must. Osim što su čista klasika, ovakav tip čizme se može ukombinovati sa svakom garderobom, od vojničkih pantalona za mladalački izgled, preko somotskog kostima za posao, do čiste eklektike, uz prozirnu haljinu roza boje (za ovakvu kombinaciju konsultujte D.O.). Kao drugu opciju domaći modni magazini predlažu debelu štiklu na obloj čizmi, nešto poput već spominjanog Petra Velebita i kolekcije ‘82, koja jedino inspirativno može delovati na pravoj osobi uz pravi prateći asortiman. Ako ste se već odlučili za ovu varijantu, neka na njima bude karo textila kako bi ubili dve modne muve jednim udarcem.

Špic se i dalje ne skida sa pista, te se i dalje možete klizati u svojoj špicastoj dvanaestici à la Manolo Blahnik, ili igrati disko u ravnim zarozanim čizmicama i evocirati svoje uspomene na osamdesete uz Duran Duran.

Prema ovome jasno se može videti da je svašta ovih dana moderno, što vam potpuno olakšava, ili otežava izbor - ko će se opredeliti od tolikog izbora.

Après-ski

Svidelo se to vama ili ne, garderoba za posle skijanja (après-ski) je definitivno ušetala na velika vrata u svet gradske mode. Velika prednost ovakvog stila je što vam najzad u isto vreme neće biti hladno, a bićete potpuno moderni. Zaboravite materijale koji izgledaju tanušno, a odlično greju i prepustite se ogromnomnim količinama krupno pletene vune i krzna, naravno po mogućstvu bele boje. U ovoj priči prema svom afinitetu možete izabrati dve podvrste: hvala ti bako što štrikaš ovako, za one blaže naravi, ili posh bogataški izgled, za one upadljivije. Ako se odlučite za bogataški izgled obavezno se prijavite na listu čekanja, Louis Vuitton-ove, Mirror torbe, prema modnim novinarima nova Birkin bag.
Dakle opremite se munbucama (svemirkama), vunenim helankama, džinovskim debelim džemperima, šubarama i šalovima, te čim padne prvi sneg uzmite svoje Chanel skije i pohitajte u  Košutnjak. Za ovakav stil inspiraciju preuzmite iz nove kolekcije D&G. Kako stiže loše vreme, svoje slobodno u kući utrošite na štrikanje, izgledaćete fantastično, uštedećete, i još uz to meditirati, pa hajmo, klot-frket lagano.

Dečaci

U nadi da ste pre hladnih dana pronašli neku mušku ruku da vas greje valjalo bi i njega stilizovati, pa da vidimo šta možete učiniti po tom pitanju u poznu jesen. Prvo ga treba dobro ispolirati, a za to će se najbolje pobrinuti novost iz Dior-a, Dermo system, napravljen u saradnji sa Harvard medical school,  koji će u šest koraka od vašeg žabca napraviti princa, poput onog sa Dior kampanje. Kada ste ga lepo retuširali uzmite ga za ručicu i sprovedite u najbliži Fashion infection, gde ćete pronaći sve što na sebi jedan urbani princ treba da ima, ili u obližnju Zara prodavnicu, gde se možete snaći i za pristojna odela. Utičite na njega polako, te tokom noći na uvce mu ponavljajte tiho dok spava: "plišani sakoi jako lepo stoje muškarcima", jednog dana ćete stići i do crvene boje, verujte u moć hipnoze.  U koliko je vaš princ avangardni bogataš, sugerišite mu da nabavi džins od čistog zlata po ceni od 9000eura. Za dalje informacije kontaktirajte japanski brend Troiso.

Prateći asortiman

Kada ste lepo izabrali kompletni zimski asortiman prema svome stilu ostale su vam još i neke sitnice. Nekoliko sezona unazad mnogo je bitnije izabrati prave asesoare (accessories) nego samu garderobu. Na sebi možete imatu uvek potpuni basic koji ćete jednostavno prilagođavati trenutnom raspoloženju uz pomoć pratećeg asortimana. Kao broj jedan tu je vaša tašna. Ona mora u svakoj varijanti nositi određenu poruku. Tašne bez poruke su potpuno zabranjene, a preporučuju se sledeće: Bok Čupko(tašna od dlakavog, krznenog ili sličnog materijala poput jambolije), Vintage tašne iz bakinih škrinja (poput Balenciaga tašni), te razne druge punk, rock i heavy-metal varijante. Za nešto klasičnije dame tu su antilop tašne ili perverzno klasične muške tašne od grube kože (čime ćete ispratiti i boyish trend). A kada ste odabrali tašnu valja se i lepo okititi, a to je bar lako. Ili će sve na vama biti potpuno preterano, u vidu niza plastičnih narukvica i Dior nakita, ili ćete se opredeliti za fini sofisticirani minimalistički nakit, nikako između.

Knjige

A kako je sajam knjiga u Beogradu završen valjalo bi se i u modnoj rubrici osvrnuti na knjige (kako Isaac Mizrahi kaže u jednoj od serija Sex i grad, to je ono pre DVD-a). Na websajtu amazon za vas smo izdvojili nekoliko monografija koje bi vremenom svaka modna žrtva trebalo da poseduje u svojoj biblioteci. U isto vreme ove knjige vam mogu poslužiti i kao neviđeni asesoar pri manjku nakita.

Kao broj jedan knjiga Gucci by Gucci. Ova crna lepotica nalazi se u futroli sve sa GG logoom, te je možete nositi i pod miškom umesto tašne. Istorija fiorentinske porodice ispisana perom Sarah-e Mower, modne novinarke.

Knjiga Louis Vuitton Paul-Gérard Pasols-a, bivšeg direktora komunikacija LV i konsultanta kompanije. Kompletna tradicija duga 150 godina od Louisa, preko Georgesa, do Gastona, od 19. veka do spajanja sa Moët-Hennesy-em.

20 godina modnog dvojca u crnom tvrdom povezu, Stefano i Domenico u knjizi 20 Years Dolce&Gabanna. Od Isabelle Rosselini pa sve do Gisele.

I kao šlag na tortu - poslednja, ali ne manje važna knjiga Tom Ford. Uvod za knjigu napisan od strane Anne Wintour (VogueU.S.) i Graydon Carter (Vanity Fair) samo pokazuju ozbiljnost ove knjige. Kompletan pregled Ford-ovog rada, od 1994-2004 godine sa 200 ilustracija. Kompletno odobrena od Tome lično. Podrazumeva se da se ovakva knjiga može čitati samo uz najnoviju modnu poslasticu: liniju naočari gospodina Ford-a.

A ako su vam ove knjige preterane, možete u zimskim danima uživati u knjizi skica Manolo-a Blahnik-a (Manolo Blahnik drawings), ili u bibliji mode Fashion Now dostupnoj u obližnjem IPS-u po neverovatnoj ceni od 960din.

Ostaje vam samo još da nabavite stolicu za ljuljanje, stavite knjigu u šake i počnete da štirkate šal à la D&G, pa vintage je i tako hit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: