Victoire de Castellane

Kada su 25-godišnju asistentkinju čuvenog Karla Lagerfilda Viktuar upitali šta voli, odgovor je bio, kožu i lance, Madonu i rep muziku, buvljake i filmove iz pedesetih godina, kao i savremenu keramiku i nameštaj iz 18. veka.

piše: Marko Stojaković

Život

Izvor: B92

Petak, 11.08.2006.

00:56

Default images

Danas je Viktuar u Dioru na jednako važnom položaju kao i čuveni Džon Galijano, zadužen za izgled žena po Dioru, ili Heidi Slimane zadužen za gospodu. Ovaj trio, osim istog lifta koji koriste, povezuje i neverovatna količina kreativnosti, kao i obilje egoizma – oni jednostavno kreiraju ono što se njima sviđa, bez velike brige o potrebama i željama kupaca. Kako o dva džentlmena već sigurno znate sve, red je da vas upoznamo i sa gospođom Victoire de Castellane.

Posle četrnaest godina provedenih rame uz rame sa Karlom u kući Šanel gde kreira istoimeni nakit, Viktuar na poziv Bernara Arnola, direktora LVMH grupe, postaje kreativni direktor Dior joallerie. U pitanju je haute joallerie ili ručno izrađen nakit, poput haute couture-a, nikako industrijska proizvodnja. Na komandujućem mestu Dirovog ateljea za izradu nakita Viktuar se nalazi poslednjih sedam godina.
Njena ljubav prema nakitu potiče još iz detinjstva. Ova popularna Parižanka je unuka poznate Silvije Henesi, najelegantnije džetseterke toga doba i vlasnice Hennessy konjaka. Silvija je bila opčinjena nakitom i menjala ga je po nekoliko puta dnevno, u zavisnosti od prilike i garderobe koju je u tom trenutku nosila. Viktuar već sa jedanaest godina pravi skice nakita i prepravlja bakin nakit, praveći od narukvica minđuše. U dvanaestoj godini pravi svoj prvi prsten pretapanjem medaljona. Viktuar voli preterane stvari, veliki nakit, poput onog iz bajki. Kako sama kaže– nakit je lep samo ako ga primetite. Ona stvara predmete iz mašte. Posao u kući Dior za nju je zabava, a iz kolekcija možete videti da se i te kako ludo zabavlja. Nakit koji dizajnira je uglavnom veoma veliki, ili vrlo sitan poput Mimioui, nikako prosečan jer su joj prosečne stvari dosadne. Majka je četvoro dece i supruga Tomasa Lentala, umetničkog direktora, zaduženog za kampanje poput Celine, Gucci i YSL. Sa suprugom je osnovala i kompletno finansijski podržala modni magazin Numero. U Viktuarinoj kancelariji ne možete naići na dosadne i jednostavne stvari. Oko nje se uvek nalazi razbacana gomila japanskih lutkica kojima je fascinirana, te likova iz manga crtaća, bajki za decu kao i fotografije pin-up devojaka. Na njenom zidu su jedna do druge Merilin Monro i Zvončica, kao i Dita fon Tiz i Kortni Lav. Naravno, nezaobilazne su i fotografije vintage nakita. Otuda i inspiracija.
Svakom novom kolekcijom Viktuar započinje novu priču koju prati sav nakit iz te kolekcije. Tako je na primer Milly La Foret kolekcija inspirisana seoskom kućom Kristijana Diora, odnosno baštom u kojoj je on voleo da radi. U kolekciji možete pronaći nakit sa tipičnim baštenskim motivima, od bubamare do pužića, preko ružica i raznog baštenskog cveća. Podrazumeva se da su krilca bubamare od najfinijih korala, a peteljka trešnje od dijamanata.
Kolekcija Excentriques u potpunosti prikazuje njenu preteranost, o čemu nam, uostalom, govori i samo ime kolekcije. Sastoji se od prstenja enormnih dimenzija, Incroyables, optočenog još većom količinom raznih kamenčića. Prstenje podseća na Kruelu de Vil ili kakvu drugu zloću iz crtanog filma. Kao prava poslastica kolekcije izdvaja se već klasik, prsten Nougat. Velika čokolada od čistog zlata, prosto da se pojede. Svoj stari sat sigurno biste rado zamenili prstenom Nougat u verziji sa satom, što govori o njegovoj veličini. Viktorija je mnogo nakita nasledila i od svoje bake, ali ga ne nosi jer ne zadovoljava njene kriterijume u pogledu veličine. Obožava ogromno prstenje, ono koje izgleda kao da je fake, a u stvari je potpuni original i to u vrednosti od 50 hiljada dolara. Podrazumeva se da ćete ovakav prsten staviti sasvim nonšalantno u po bela dana uz neki jednostavan džins, baš kao sama kreatorka.
No nije sve što ona napravi velikih dimenzija. Rođenjem četvrtog deteta dobila je inspiraciju za najsitniji prsten na svetu Mimioui, po ugledu na svoju majušnu tek rođenu ćerku. Ovaj prsten doživljava veliki uspeh te postaje nezaobilazan komad u dama poput Žilijet Binoš, Džulijen Mur ili Sofi Kopole, koje inače ne važe za okićene zvezde.

Nakit koji stvara ponekad podseća na sasvim jednostavne stvari, poput kolekcije Diorette. U ovoj kolekciji se smenjuje prstenje sa cvetićima, po uzoru na maleno prstenje koje ste mogli kupiti u šetnji, recimo, Splitskom rivom.
Kolekcija Fiancée du Vampire sadrži potpuno otkačen nakit za sve new-age metalce i metalke. U ovoj kolekciji možete pronaći kosturske glave, poput onih kod SKC-a, ali sada u izradi od belog zlata i brilijanata. Celu kolekciju prati priča o mladoj dami koja, da bi se zaštitila od Vampira, na sebi nosi privezak sa krstom, naravno od Diora. Međutim, Vampir je zavodi poklonima poput mrtvačke glave od brilijanta. Ujed Vampira oslikan je u ogrlici Morsure, dok svome detetu Vampir i supruga za 18. rođendan poklanjaju narukvicu Diablotin. Deo o vampirovoj zaručnici nikako nemojte propustiti na Diorjoallerie.com.
Iako kreira uglavnom za žensku klijentelu, njenom nakitu ne odolevaju ni muškarci, te prsten Gourmett de Dior možete videti na mnogim pripadnicima jačeg pola. Ovaj prsten takođe karakteriše i serijski broj na svakom komadu. 1999. godine Viktorija je prste umešala i u kreiranje ženskog sata, D de Dior. Ovaj lepotan sa 72 dijamanta na vama može biti već za 2.490 eura. Kako ne bi sve u izboru Dior nakita bilo preterano, napravljena je i najdiskretnija kolekcija, Couture, koja u sebi sadrži najelegantniji komad nakita. Ogrlica Suivez-Moi je sasvim jednostavna plišana tračica na kojoj se u zlatnom fasungu nonšalantno šepure citrin, topaz, ametist, roze i zeleni turmalin, akvamarin, pink safir i žuti beril koji će na vašem vratu zaigrati pravi ples pod dejstvom svetla.
Izlet u svet filma ova popularna Parižanka pravi u ostvarenju Sofi Kopole, Marija Antoneta. Jedina prilika gde se Viktuar pojavljuje bez svoje karakteristike, šiški. Kao kapric pojavljuje se i priča da je njena porodica bila vlasnik jedne od ogrlica Marije Antonete.

Sve od nabrojanih stvari i još mnogo drugih možete videti na Diorjoalerrie veb sajtu. Sajt je opremljen velikom količinom fleša te je težak za učitavanje čak i korisnicima sa brzim internetom, ali vredi svaki provedeni trenutak, verujte. O cenama ovakvog nakita nije ni potrebno pričati.Ukoliko ste zainteresovani pritisnite ikonicu contact, sigurno će se naći neko ko će vam pomoći. No, da ne očajavate, otkrivamo vam da se prsten Oui može naći na vašoj ruci već za 450 eura, ostaje vam još da pronađete udvarača koji će vam ga darivati.

Naročitu pažnju posvetite pomenutom prstenu. Kada ga vaš udvarač izvadi iz kutijice, ne ostaje vam ništa drugo no da izaberete verziju u belom ili žutom zlatu i pročitate ono što piše, Oui.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: