Modni diktat jeseni 2006.

U našoj sredini oduvek je sve suviše strejt, ne u pogledu seksualnog opredeljenja, nego u pogledu na svet, te koliko god moda bila različita, mi smo, ipak, našli načina da je strpamo u isti kontekst.

Autor: Marko Stojaković

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2006.

19:13

Default images

Devojke se, ipak, dele i dalje na one koje vole špic i one koje vole oblo, na one sa štiklom i one bez štikle, i sve se stalno pitaju sme li ovo s onim, i šta će ljudi pomisliti. Čak i oni koji bi trebalo da uvesele narod stilom, propagiraju da sve ostane basic, u tom slučaju vam se nikada ne mogu desiti „kobne“ greške da kojim slučajem izađete na ulicu kao kreten. Bolje sve crno nego greške sa bojom.

A kako izgledaju kreteni?

Pod definicijom kretena, u nas, definitivno se mogu svrstati: Karl Lagerfeld, kako je samo obučen; Yamamoto, te njegov celokupni životni opus; Hedi Slimane; Sonia Rykiel, kao i  Vivienne Westwood, jer ta boja kose definitivno ne ide uz nekoga tih godina. U ovo se podrazumeva da bi stilistica serije Sex i Grad Patricia Field mogla biti svrstana u šetnji Knez-Mihailovom ulicom u kategoriju "težak bolid". A da li je to zaista tako?

Da ste kojim slučajem u šetnji gradom pre nekoliko godina susreli Carrie u jednoj od njenih odevnih kombinacija, realno,  šta biste pomislili? Da u hali Pionir vidite devojku koja kliza sa tunikom koja je u svojstvu suknjice i na kojoj je kaiš, te da je osoba preko toga zagrnula belu jaknicu, a na sve to puši i cigaretu! Da preko široke tunike neko nosi tesan džemperčić do pupka? Kakav neukus! Pa tek Samantha, toliko zlato, a  svakako ni pink boja uz plavu kosu ne ide.
A onda tek upalite Fashion tv, i gle, tek tamo odvratnosti! Svakako vam nije jasno zašto su te pantalone na tim muškarcima tako kratke? Zašto oni nose špagerice? Šta je tim devojkama, zašto su tako našminkane, i zašto, zaboga, oni vama uopšte prikazuju te rite iscepane i loše sašivene, kad lepo postoje Armani i Donna Karan, i sve je tamo tako lepo i čisto?

A onda prođe nekoliko godina...

Odjednom želite aviator naočare i ne znate kako ste mogli sve ove godine da živite bez njih. Tunike na klizalištu su vam vrhunac ukus, a svoga dečka satima pokušavate da ubedite da su špagerice na kratke pantalone veoma intelectual chic i da će tako izgledati kao da je sišao sa Yamamotove piste. Naravno da se podrazumeva da bez helanki na visoku štiklu ne možete da živite i da vam je žuta boja potpuno omiljena!

Uske farmerke za muškarce stigle su u Diesel, a kad će muškarci obući i suknje kako je J.P.Gautlier davno propovedao.

E da vidimo šta možemo uraditi za vas po ovom pitanju. Za početak, pokušajte malo da se opustite uz pomoć joge, o načinima se informišite u tekstu Sve vrste joge ,a onda polako da pređemo na vaš garderober.

Pa da vidimo, koja je funkcija oblačenja?

Osim one prve zaštitne, moda bi, u savremena čoveka, trebalo da predstavlja ogroman izvor zadovoljstva, nikako obaveza. Za početak, trebalo bi podeliti ljude na one koji vole oblačenje i one koji ga ne vole. Oni koji ga vole treba samo da nauče neka osnovna pravila, lepo pogledaju malo časopise, ispazare nekoliko kombinacija koje idu i nastave da uživaju u životu, a put onih koji vole modu ipak je malo teži.

Već ste naučili koje kombinacije idu i šta se slaže uz šta, e, sada je vreme da malo "apgrejdujete". Za početak, pokušajte da na svoje jednostavne kombinacije dodate neki chic detalj koji će vas tog dana uveseliti. Pri kupovini svakako obratite pažnju, nije bitno da li je to skupo, kvalitetno ili moderno, bitno je da se vama sviđa i da vas čini srećnim. Kada ste završili fazu sa detaljima i shvatili da vas te šarene čarapice koje nosite čine veoma srećnom tokom celog dana, red je preći i na krupnije stvari.

Osim mogućnosti miksovanja rezličitih stilova, te oblačenja gornjeg dela u skladu sa pravilima baroka, te na barok košulju nošenja vojničkih pantalona, možete sebe uveseliti i omažima raznih ličnosti. Danas možete biti Crvenkapa (obavezno kupite Plazmu), dok sutra možete biti Rakela De Vrag (Cruella De Vil). Naravno, podrazumeva se da celokupna priča može ići od glomaznog dijamanta u fasungu ili lakovanih čizama na visoku štiklu kao detalja, sve do bundi od dalmatinca. Mogućnost miksovanja različitih stilova ide u nedogled, a basic u ovakvim slučajevima su: mornarski, safari, barok, te jahački stil, odnosno njihove kombinacije.

Ako ste prihvatili ovakvu igru, važno je obratiti pažnju na sledeće: nikada se nemojte bojati činjenice da možete izgledati kao kreten, vragolasti osmeh na licu ćete sigurno imati. Krenite polako, korak po korak, ka potpunoj eklektici. A potpuna eklektika se ne mora videti na prvi pogled. Ona može biti u uklopljenim materijalima, formama ,pa sve do one najvidljivije - u bojama.

I koja je poenta ovakvog načina razmišljanja o garderobi?

Za početak, pronaći ćete ogromno zadovoljstvo u oblačenju. Zatim, nećete izgledati kao svaka druga devojka u gradu. Prihvataćete razne novotarije, usvajati one koje vam odgovaraju i odbacivati one koje vam se ne svide,  te ćete pre svih postati prava trendseterka.

A tek mogućnosti kupovine...

Odbacite ustaljene rute te prionite na potragu po bakinim škrinjama, šnajderkama, šeširdžinicama, outletima outleta i nezaobilaznim inostranim tematskim vintage shopovima. A za inspiraciju uzmite razne ikone. Na suknju a la Mira Adanja-Polak ukombinujte kardigan gospođe Montgomeri. Na šešir Sonje Vukićević obucite kratak mantil a la Irena Mišović, a mogući su i potpuni omaži pomenutih ličnosti. Svakako, glavna muza sa naših prostora može vam biti Bebi Dol.

Kada neke od ovih stvari primenite na sebi, najzad će vam postati i malo jasnije zašto se pojedini avangardni dizajneri toliko igraju sa garderobom i stilom, te više nikada nećete sebi priuštiti da kažete za nečiju umetnost u oblačenju «kakav kreten»!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: