Nedeljna šetnja

Parkirali su svoj tek opran "pežo 206" negde kod Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ona je na sebi imala farmerke posute cirkonima, tesnu kožnu jaknu crne boje, s nitnama, i špicaste, uglancane ciklama čizme. On je bio u kožnoj crnoj jakni i srebrnim "bikembergs" patikama. Oboje su nosili velike "rej ban" naočare, po poslednjoj modi, ona u tek ispeglanoj kosi. Bio je divan nedeljni sunčan dan, krenuli su „opušteno“ obučeni na kafu. Možda ste i vi primetili da u ovoj izmišljenoj priči nekoliko detalja ne štima. Ako niste, ništa ne brinite, za opuštene šetnje potrebno je naučiti samo nekoliko pravila.

Piše i ilustruje: Marko Stojaković

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

09:25

Default images

Beograđani potpuno navučeni na modne časopise i emisije počeli su da preteruju u oblačenju, te se u nedeljnoj šetnji gradom možete zapitati da niste na nekom maskenbalu ili festivalu. Kako red nalaže, na ulicu se ne izlazi tek tako. Ali, ne treba zaboraviti da niste pošli na svadbu ili maturu, već samo da popijete kafu.

Zabranjeno voće

Kao dodatak nedeljnoj kafici zabranjeni su sledeći artikli: čizme na visoku tanku štiklu, kao i lakovane čizme do kolena (one što ste kupili po uzoru na Džuliju Roberts u „Zgodnoj ženi“). Nije poželjno ni sve s velikom količinom nitni, štrasa, šljokica, kao ni ostali dodaci koji će na podnevnom suncu od vas napraviti disko kuglu. Neće vam biti potreban ni kompletan asortiman Viktorije Bekam, fancy i ostala glamurozna odežda. Valjda ne treba naglašavati da su večernje haljine jednako zabranjene. Inače, beli šećer u kafi obavezno zamenite žutim, jednako je ukusan, a daleko zdraviji.

Kako se neki ne bi rasplakali usled nedostatka drugačije vikend garderobe, ponudićemo vam neke od sledećih varijanata. U svakoj kombinaciji, obratite pažnju da izgledate kao da ste se samo na brzaka obukli i došli da popijete kafu, pa makar se sređivali i satima.

Posh gospođa

Gospođe u najboljim godinama vazda su putovale po Trstu, te imaju osnove nekadašnjeg italijanskog stila (pre Air Max patika i prečupanih obrva na muškarcima). Svako u svom ormanu treba da ima klasiku. Antilop kožne mokasine i kardigan s rombovima, uz košulju ili polo majicu, nezaobilazni su vikend komadi. Tu se, naravno, podrazumeva i teget boja, jednako efektna kao i crna, ali svakako prikladnija za vikend. Vašim stopalima će naročito prijati i udobne "kamper" cipele; za nekim od šarenih modela srce će vam sigurno zaigrati, a u slučaju prolećne kiše, neki od neodoljivih modela mantila će vam biti neophodan.

Stigli smo s jahte

Ovaj stil će vam ponuditi obilje garderobe, potpuno primerene za svaku vrstu slobodne aktivnosti. Majice u teget, beloj ili kombinaciji te dve boje, od vas će, uz popodnevnu preplanulost, načiniti pravu/pravog skiperku/skipera. Za ženske, tu su pantalone cigaret kroja, frulice, kapri pantalone, kao i pantalone nekoliko centimetara iznad članaka. U slučaju da vas ovakav stil umara, inspiraciju za nešto slično uvek možete pronaći u kolekcijama Žan-Pola Gotjea, kome su se oduvek dopadali mornari. Naravno vind-jakna u teget ili žutoj boji nezaobilazan je detalj, a svog pratioca pretvorite u kapetana broda. Brodarice i polo majica, svakako.

Poznati na travi

Mladim devojkama kojima su ovakvi stilovi potpuno nepoznati, preporučujemo nešto drugo. Okrenite nekoliko listova tabloidnih magazina pa ćete svakako naići na fotografije poznatih, slučajno uhvaćenih u šetnji parkom. Enrike i Ana koji se bezbrižno ljube na klupi, Deril Hana tek ustala po kafu... Nonšalancija je ključna reč. Safari stil je neophodan.

Komad bež ili kaki kepera, bilo u vidu pantalona sa džepovima ili košulje i jaknice s manžetnama, od vas će stvoriti pravog gradskog rendžera ili rendžerku. S ovakvom osnovom, čak, možete sebi priuštiti i poneki šljašteći detalj. U ovim kombinacijama dozvoljeno je mešanje različitih stilova, ali pripazite da ne izgledate kao jelka. Sabirajte, pantalone neutralne, majica vesela, i tako ćete se uvek naći na pozitivnoj nuli, nikako u plusu. Ovde je moguća i kombinacija pomalo kičastih stvari, ali jedino u varijantama dirty, da ne kažemo garderobe koja izgleda kao da je prljava. No, ni tu se ne kitite mnogo, poput onih reklama dvoje u Rimu piju kafu u podne. Kačket i naočare u hladu će od vas samo napraviti lažnu Madonu, ne jure vas paparaci, zasigurno.

Uvek se možete prihvatiti i "mango" suknji. Uz nazuvanje baletanki, za tren oka budite spremne za šetnju. Poradite na svojoj autentičnosti, pa uz ovakav stil ukombinujte tesnu duksericu s kapuljačom ili mamin debeli zlatiborski džemper.

Nadamo se da o šminci u ovakvim prilikama nije potrebno posebno govoriti. Ali ’ajmo ukratko. Kao i u oblačenju, i ovde je manje uvek više. S frizurom je isto, mokre lokne i sarme, kao i previše ispeglana kosa svakako su nešto što bi trebalo zaobići. Muškarcima u ovoj, ali i u svakoj drugoj prilici, zabranite preteranu upotrebu gela. Opuštena muška frizura odavno je moderna.

Ako je glamur vaša nasušna potreba, posegnite za nekim šik detaljima koji su primereni ovakvim prilikama. Jedan par UGG čizmica ili cipelica na vašim nogama biće sasvim dovoljan.  

Prepustite se čarima prirode i njenih materijala, steznike ostavite za neku drugu priliku. A ako ste spremni za malo akcije, odenite se prikladno i krenite na izlet u davno zaboravljenim patikama tipa "superga". Za izbor modela izleta pročitajte Plezir na travi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: