Život

Nedelja, 09.04.2006.

19:16

Plezir na travi

Zelene površine najlepšeg parka na svetu (njujorški Central park), vikendom u primerena godišnja doba, osvoje radni i neradni ljudi glavnog grada planete Zemlje. Različitih porekla, rasa i imovinskih stanja, oni sede i grickaju na travi, leškare, čitaju, igraju bejzbol... Moglo bi se reći da svi uživaju u običnom danu u prirodi.

Piše: Tatjana Papić
Izvor: časopis Ambijenti

Izvor: B92

Default images

Da li biste mogli da zamislite ovakve \"obične\" scene na Kališu? Hajde sada, priznajte da kada pomislite na Kališ setite se penzionera-šahista, mladih koji se ljubakaju, po kojeg sportiste amatera, mnoštva šetača i tu i tamo po kojeg pesnika, heroja iz NOB-a, Turčina ili Francuza.

U nas ne postoji običaj izležavanja na travi. Čak ni najrazuzdanija kategorija stanovništva - deca - ne koriste prednosti prirodnog zelenog tepiha.

Stoga, evo saveta kako da provedete dan u prirodi, uživajući u lepotama koje život nosi: piću i iću, fiskulturi i muskulaturi, zgodi i razonodi. Krećemo na izlet.

PRIPREME

Prvo odredite kakav izlet želite. To će diktirati najpre društvo, a onda i zakusku i odeždu, pa i rekvizite.

Ako želite izlet koji duhovno uzdiže, pozovite svoje metafizički nastrojene prijatelje. Pripremite hranu koja jasno, pored ukusa, šalje i ontološku poruku. Npr. haringe, jetrenu paštetu, kobaje, projice, majonez, pitu s bundevom, tikvice i rotkvice, bajadere. Obavezni modni detalji: ešarpa, košulja na štrafte, tri četvrt pantalone, platnene suknje s faltama, japanke.

Ako želite da izlet podstakne kruženje krvi u telu pozovite svoje prijatelje okrenute physisu, tj. prirodi. Pripremite samo zdravu hranu. Npr. paradajz, bosiljak, maslinovo ulje, mladi beli sir, rukola, spanać, losos, sushi, integralni fruktozni keks i voće. Obucite se sportski: bermude, kačketi, znojnice, polo majice, patike.

KNOW-HOW

Najbolje je da se sve događa na travi, iako negde postoje uslovi za izletovanje za stolom. No, to je bezveze. Ako radite nešto radite kako treba – baš onako kako je to prikazano u crtaćima. Ćebence na travu, pa odolite izazovima prirode (npr. roze tortu vam odnosi četa mrava; krpelji dan posle, zelene mrlje na pantalonama/suknjici).
Photorange
Hrana

Unapred smislite šta ćete imati u ponudi od hrane i pića na izletu. Pripremite je tik pred odlazak na izlet, da bude sveža i čila.

Tečnost

Pivce, zeleni čaj i kafa, belini (šampanjac sa sokom od breskve), vino i mnogo, mnogo vode.

Služenje

Ako želite trash izlet, tu su kartonski tanjiri (najbolje je da budu s Diznijevim junacima – npr. Sneža s patuljcima) i plastične čaše (ali samo one providne; one u boji bi trebalo zabraniti bar na neko vreme, npr. amandmanima na Ustavnu povelju (SF&SM) državne zajednice Srbija i Crna)). Ne zaboravite plastični, providni pribor za jelo i šarene salvete.

Ako želite posh izlet, ponesite, brate, keramiku i staklo, sve sa čašama na nogu. Kako biste u tom smislu kući vratili sve što ste i poneli, posebno se posvetite pakovanju kako pre izleta, tako i po njegovom okončanju. Ne zaboravite escajg i platnene savlete.
Photorange
Važni rekviziti
  1. reketi za badminton
  2. karte
  3. termos
  4. krema sa zaštitnim faktorom
  5. lopta
  6. tranzistor
  7. ćebe
  8. jastuci
  9. frizbi
  10. foto aparat
  11. sredstvo protiv komaraca
  12. kutija za prvu pomoć (za ne daj bože)
Photorange
VRSTE IZLETA
  1. tradicionalni srpski izlet – za 1. maj bace se kobaje i ćevapi na neki roštilj ili u ekstremnim slučajevima se "okrene" neka jadna, nesrećno stradala životinja. Nezaobilazna je šljiva.
  2. tradicionalni srpski izlet s pevanjem – isto kao prethodno, s tim da se sve završi pesmom (od ideologije učesnika zavisi kojom) i sitnim razmiricama koje znaju da se rasplamsaju, u zavisnosti od količine šljive u krvi.
  3. teološki izlet – ovaj izlet započinje odlaskom u neki lep manastir, a često zna da se završi kao prethodna vrsta izleta. Dakle, potpuno suprotno onome što nalažu biblijska pravila.
  4. mondijalističko-globalistički izlet – jede se McDonalds (junk varijata) ili paté od crnih maslina (zdrav život), pije se Coca-cola ili vino. Igra se fudbal u najkama. Svesno ili nesvesno se želi u Evropu.
  5. izlet maneovskog tipa – jedna gola gospa, jedna poluobučena, plavo ćebe, razbacana hrana i voće i dva obučena gospodina. Podražavanje slike Eduara Manea (Edouard Manet) Doručak na travi, kojom je izletom u šumi, 1863. začet modernizam. Ima podataka da se ovakav izlet samo nekoliko puta dogodio na našim prostorima, što je i logično pošto smo tek na pragu modernizma.
  6. peripatetički izlet – tu se više šeta, a u još boljem slučaju – pentra, no što se miruje na travi. Jede se samo voće i energetski proizvodi. Ovoj vrsti kod nas preti skoro izumiranje. Uglavnom joj se posvećuju pripadnici međunarodne zajednice.


Dobar izlet je mešovita kategorija. Eklektički pristup je pravi. Evo predloga: uzme se u vrh kašičice malo dobrih kobaja od tradicionalnog srpskog izleta, 200 g pevanja od tradicionalnog srpskog izleta s pevanjem, 1 šolja posete znamenitostima od teološkog izleta, 200g fudbala u najkama od modijalističko-globalističkog, dva obučena gospodina iz izleta maneovskog tipa, pola kg voća od peripatetičkog i od teen izleta tri i po štangle priče, zagrljaja i ljubljenja. Onda sve to zapečete na prolećnom suncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: