Kako da umanjite rizik od dobijanja raka dojke

Samo pola čaše vina ili jedno malo pivo dnevno dovoljni su da povećaju rizik od raka dojke, tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: Independent

Utorak, 23.05.2017.

10:03

Default images
Foto: Thinkstock

Studija koja je sprovedena na Američkom institutu za proučavanje kancera uz podršku Svetskog fonda za istraživanje raka, pokazala je da zdrava ishrana, vežbanje, ograničavanje unosa alkohola i kontrolisanje težine smanjuju rizik od ove opake bolesti.

Stručnjaci su pronašli jake dokaze da energično vežbanje takođe smanjuje rak dojke i to za 17 odsto kod žena u reproduktivnom periodu, kao i za 10 odsto kod onih koje su u postmenopauzi.

Dojenje smanjuje rizik od oba tipa bolesti.

Naučnici kažu da su pronašli "ograničene, ali sugestivne" dokaze da zeleno lisnato povrće, poput kupusa, kelja, zelene salate i spanaća, smanjuju rizik od raka dojke sa negativnim receptorima za estrogen, koji je ređi tip kancera i teže izlečiv.

Konzumacija hrane bogate karotenoidima, poput šargarepe, paradajza, kajsija, spanaća i slatkog krompira, takođe se povezuje s manjim rizikom od raka dojke, kao i mlečnih proizvoda i svih ostalih namirnica bogatih kalcijumom.

Međutim, postoje jaki dokazi da čak i male količine alkohola, poput pola čaše vina ili jednog malog piva dnevno, povećavaju rizik od raka u reproduktivnom periodu žene za pet odsto, a u postmenopauzi za devet odsto.

Dr En Mektirnan, vođa studije i stručnjak Fred Hačinson istraživačkog centra u Sijetlu, kaže da su dokazi jasni: aktivan život, zdrava težina i ograničavanje unosa alkohola, jesu koraci koje sve žene mogu da preduzmu, kako bi smanjile rizik.

"Otkrića pokazuju da žene mogu imati koristi od vlaknastog povrća i namirnica bogatih karotenoidima. Treba izbegavati i gojenje", kaže ona.

Dakle, preporuke su sledeće: jedite što više povrća, poput šargarepa, paprike, zelenih salata umesto prženih namirnica i grickalica, a ako pijete alkohol, držite se jedne čaše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: