Zdravlje

Četvrtak, 14.05.2015.

19:23

Brzo opijanje je povezano s nedostatkom proteina u mozgu

Agresivno ispijanje alkoholnih pića koje za cilj ima brzu intoksikaciju možda je povezano s nedostatkom određenog proteina u ljudskom mozgu.

Izvor: klix.ba

Default images
Foto: Thinkstock

Do ovog zaključka došli su naučnici s američkog istraživačkog instituta Skrips testirajući uticaj G-proteina ili GIRK-a na mozgove laboratorijskih miševa.

G-proteini kontrolišu nadraženost neurona tako da smanjuju mogućnost njihovog aktiviranja. Zbog činjenice da alkohol aktivira G-proteine i njihovu funkciju, naučnici su testirali efekat odstranjivanja ovog proteina iz mozga.

Dva sata dnevno miševi su mogli da piju samo alkohol, a stavljeni su u dve grupe – oni sa G-proteinom i oni bez njega. Naučnici su ubrzo shvatili da miševi bez G-proteina piju alkohol mnogo brže i više nego oni u drugoj grupi.

Nakon što je dvema grupama dopušteno da piju alkohol bez obzira na doba dana, razlika u konzumiranju nije uočena, tako da su naučnici zaključili kako je G-protein, odnosno njegov nedostatak, odgovoran za ponašanje povezano s namerom opijanja u vrlo kratkom vremenskom roku.

Naučnici pretpostavljaju kako alkohol kod takvih osoba postaje privlačniji zbog povećanog angažmana u centrima za nagrađivanje ponašanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: