Kako odabrati prirodan dezodorans?

Vaš pazuh možda nije najpoželjnija tema, ali je sigurno jedan od bitnih. Iako znojenje može biti neprijatno u nekim situacijama, ipak omogućava vašem telu da samoreguliše temperaturu i izbacuje štetne materije.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 01.11.2014.

14:33

Default images

Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net

Ne biste trebalo da zaustavljate znojenje nego ga čak i podstičete tako da vaše telo može da prođe prirodni proces detoksikacije.

Sam znoj nema neprijatan miris. Znoj uglavnom čine voda i mala količina minerala. Međutim, bakterija koja živi na našoj koži razmnožava se u dodiru sa vlagom i kada dođe u kontakt sa znojem, proizvodi neugprijatan miris. Zbog toga, prvi i najvažniji korak u održavanju pazuha je redovno pranje vodom i blagim sredstvom za pranje tela.

Antiperspiranti i dezodoransi

Jedan od najrasprostranjenijih načina regulisanja telesnog mirisa su antiperspiranti i dezodoransi. Antiperspiranti sadrže aluminijumska jedinjenja kao svoje aktivne sastojke koje sprečavaju znojenje blokirajući znojne žlezde.

Iako to zvuči privlačno, blokiranje znojnih žlezda prekida prirodan način otklanjanja otrova iz tela. Štaviše, istraživanja su pokazala da iako se aluminijum prirodno ne nalazi u tkivu grudi, može se nakupiti u tom tkivu. Ista istraživanja pokazuju da postoji veza između ovih aluminijumskih jedinjenja i nastanka raka dojke.

Dezodorans pruža manje zabrinjavajuću alternativu. Dezodorans ne sprečava znojenje nego efektivno maskira neugodan miris. Međutim, neki dezodoransi ipak sadrže usporne sastojke kao što su parabeni i sintetički mirise.

Kako odabrati prirodan dezodorans?

Najpopularniji prirodni dezodoransi i najsigurniji na tržištu su kremasti dezodoransi. Obično sadrže prah povrća i glinu koji upijaju znoj i nesintetičke mirise i esencijalna ulja (Neka esencijalna ulja poput lavande takođe pospešuju rast bakterija). Puderi koji imaju svojstvo upijanja poput sode bikarbone i tapioka praha upijaju višak znoja bez blokiranja žlezda koje mogu da nastave normalan rad.

Međutim, morate uzeti u obzir da svaki dezodorans, pomiješan sa prirodnim mirisom tela svake osobe daje jedinstven miris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: