Kratkotrajni stres dobar, dugotrajni loš za imunitet

Kratkotrajna napetost, na primer ona koju izaziva završavanje posla u ograničenom roku, korisna je za imunitet, jer reakcija "bori se ili beži" podstiče proizvodnju leukocita koji štite od zaraze.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

18:12

Default images

Međutim, dugotrajna izloženost stresu ima potpuno suprotan efekat, jer konstantno povišen nivo adrenalina u organizmu uzrokuje dramatične oscilacije nivoa šećera u krvi, što znači nedostatak energije za borbu protiv zaraze, piše portal Magazin.

Ako se uzroci stresa ne uklone, ne samo što će osoba biti podložnija prehladama i gripu, već i ozbiljnim gastrointestinalnim (stomačnim) problemima kao što je sindrom nadraženih creva, čak i poremećaju sna.

Stručnjaci zato preporučuju da ljudi deo dana posvete samo sebi i obavezno meditiraju, jer je istraživanja pokazalo da je kod žena, koje su upražnjavale meditaciju tokom tri meseca, nivo adrenalina u organizmu smanjen za 44 odsto.

Da bi se stres eliminisao, stručnjaci, takođe, savetuju da osoba sedi mirno desetak minuta i fokusira se na jednu tačku ispred sebe, duboko udiše i ispušta vazduh kroz nos, zadržavajući se tri sekunde na udahu i izdahu.

Foto: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: