Zašto je važno da imamo 5 obroka dnevno?

Istraživanje je pokazalo da će deca održati normalnu kilažu i izbeći gojaznost ukoliko imaju redovno pet obroka dnevno. Podrazumeva se da se na trpezi moraju naći zdravi i količinski umereni obroci.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 06.10.2013.

16:31

Default images

To podrazumijeva doručak, ručak, večeru i dva međuobroka. Istraživanje sprovedeno u Finskoj na 4.000 dece je pokazalo da gojaznost vreba one koji preskaču doručak. Redovna ishrana takođe smanjuje indeks telesne mase (BMI).

Pokazalo se da redovnim konzumiranjem pet obroka dnevno deca koja čak imaju i genetsku predispoziciju da budu gojazna, zapravo nisu bila teža od svojih vršnjaka. Lekari takođe tvrde da Britanija ima najvišu stopu gojaznosti kod dece u Evropi.

Gojaznost je jedan od najvećih uzročnika raznih bolesti u detinjstvu. Ona povećava rizik od dijabetesa tipa dva, astme i poteškoća u disanju prilikom sna.

Istraživanje takođe pokazuje da će deca biti gojazna ukoliko su majke tokom prvih 20 nedelja trudnoće dobile više od sedam kilograma. Ovo istraživanje je objavljeno u nekoliko stručnih časopisa širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: