Najdeblja nacija na svetu je...

Meksikanci su od Amerikanaca preuzeli nimalo laskavu titulu najdeblje nacije na svetu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2013.

16:49

Default images

Premda su njihovi severni susedi zadržali svoje loše navike u ishrani, Meksikanci su uspeli da u tome budu "bolji" i preteknu ih po broju gojaznih.

Naime, 70 odsto odrasle populacije u ovoj latinoameričkoj državi ima višak kilograma, a jedna trećina njih je gojazna, kao posledica sve masovnijeg konzumiranja gaziranih pića i brze hrane, ističe se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Pre samo 25 godina, u Meksiku je tek 10 odsto odraslog stanovništva imalo probleme sa kilažom, a danas je ova zemlja na čelu liste sa najviše gojaznih osoba (32,8 odsto), na kojoj je nedavno potisnula Sjedinjene Američke Države (31,8 odsto).

Na listi najdebljih zemalja posle prve dve su Sirija (31,6 odsto), Venecuela, Libija (sa po 30,8 odsto), a u vrhu su i Argentina, Irak, Turska, Čile...

Na 12. mestu je Slovenija, a na 19. su Velika Britanija i Rusija.

Stručnjaci upozoravaju da prekomerna kilaža može da dovede do ozbiljnih hroničnih bolesti, poput hipertenzije, srčanih i bubrežnih oboljenja i dijabetesa, a dovodi se u vezu i sa astmom, rakom, depresijom i cerebralnovaskularnim oboljenjima.

U izveštaju UN se navodi da će do 2025. broj obolelih od dijabetesa kao posledice gojaznosti dostići 300 miliona, što je dvostruko više nego 1998. godine.

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: